X

Ρίο 2016: θρίαμβος για την ελληνική κωπηλασία!

Πρόκριση στους τελικούς για τα πληρώματα γυναικών και αντρών, που βλέπουν "μετάλλιο".  Όλες οι αποψινές ελληνικές συμμετοχές.

Ant1news

Επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί για μια θέση στον τελικό οι Κατερίνα Νικολαϊδου και Σοφία Ασουμανάκη, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Το πλήρωμα του ελληνικού διπλού σκιφ γυναικών θα διεκδικήσει ένα δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο για τη γυναικεία ελληνική κωπηλασία μετά το χάλκινο των Γιαζιτζίδου/Τσιάβου στο Λονδίνο (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών) και τέταρτο στο σύνολο για τα ελληνικά κουπιά, την Πέμπτη (11/8), στις 16:10.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται για τρίτη φορά στην ιστορία της σε τελικό κωπηλασίας γυναικών σε Ολυμπιακή ρεγκάτα, με τις Μπισκιτζή/Τσιάβου να είναι πρώτες που το πέτυχαν, στο Πεκίνο το 2008 καταλαμβάνοντας την 6η θέση.

Οι Ελληνίδες τερμάτισαν πρώτες στην 1η ημιτελική σειρά τους με χρόνο 6:51.99. Αρχικά πέρασαν 3ες τα 500μ και 2ες τα 1000 και τα 1500 μέτρα (σε μάχη με τις Λιθουανές), αλλά στα τελευταία 500 μέτρα με επίθεση διαρκείας αποδείχτηκαν ανίκητες περνώντας πρώτες τη γραμμή του τερματισμού.

Δεύτερες πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού οι Λιθουανές Ντονάτα Βισταρτάιτε και Μίλντα Βαλτσιουλκάιτε με χρόνο 6:52.46 και τρίτες οι Αμερικανίδες Μέγκαν Ο΄Λίρι και Έλεν Τόμεκ με 6.52.92.

 

Από τις παραλίες… στον τελικό

Αν και πρωτάρηδες σε Ολυμπιακούς Αγώνες οι τρεις από τους τέσσερις στη βάρκα της ελληνικής τετρακώπου άνευ πηδαλιούχου ελαφρών βαρών, έκαναν το... θαύμα και προκρίθηκαν στον τελικό του αγωνίσματος, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Οι Στέφανος Ντούσκος, Σπύρος Γιάνναρος, Γιάννης Πέτρου, μαζί με τον 8ο Ολυμπιονίκη του Λονδίνου Παναγιώτη Μαγδανή (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών) θα διεκδικήσουν ένα μετάλλιο την Πέμπτη (11/8), στις 16:44.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας που συμμετέχει ελληνικό πλήρωμα στην τετράκωπο ελαφρών βαρών των ανδρών Ολυμπιακής Ρεγκάτας.

Οι Έλληνες κωπηλάτες πέρασαν 3οι τη γραμμή του τερματισμού με χρόνο 6:23.95. Πρώτοι ήταν οι πρωταθλητές Ευρώπης 2016 Ελβετοί με 6:17.85. Έκαναν τακτική, πέρασαν 3οι τα 500, τα 1000 και τα 1500 μέτρα και δεν απειλήθηκαν ποτέ ως προς την πρόκριση.

Δεύτεροι τερμάτισαν οι Δανοί που είναι και φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, Μπαρσόε και Λάρσεν Γιάκομπ, Κάσπερ και Μόρτεν Γιόργκενσεν (6:19.62).

Μέχρι τις 26 Ιουλίου, οι Ντούσκος, Γιάνναρος, Πέτρου και Μαγδανής δεν γνώριζαν... καν πως θα ήταν στο Ρίο! Αυτό συνέβη, όταν αποκλείστηκε η ρωσική τετράκωπος λόγω του θέματος με το ντόπινγκ και ως 4οι πήραν τη θέση της, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας.

 Αφού πήραν την απευθείας πρόκριση στις δώδεκα καλύτερες βάρκες, στη δεύτερη κούρσα τους στη Βραζιλία «σφράγισαν» το εισιτήριο και για την καταληκτική κούρσα που οδηγεί στο βάθρο.

Οι υπόλοιπες συμμετοχές

Εκτός από την καταπληκτική εμφάνιση και το χρυσό μετάλλιο της Άννας Κορακάκη στην σκοποβολή, και τις επιτυχίες στην κωπηλασία, είχαμε κι άλλες συμμετοχές Ελλήνων αθλητών.

Αποκλεισμός σοκ για τον Ρομάν Μουστόπουλο από τη φάση των «32» της κατηγορίας των -81 κιλών για το Ολυμπιακό τουρνουά τζούντο του Ρίο. Ο Έλληνας τζουντόκα (Νο-9 στον κόσμο) έχασε με Ippon από τον Χουάν Ντιέγκο Τούρσιος (Ελ Σαλβαδόρ). Ο 23χρονος τζουντόκα του Ολυμπιονίκη Αγ.Ι.Ρέντη ήταν «φάντασμα» του εαυτού του στον αγώνα με τον άσημο Τούρσιος. Για την ακρίβεια, ήταν σαν να μην... μπήκε ποτέ στο τατάμι, με αποτέλεσμα να γνωρίσει οδυνηρή και απρόσμενη ήττα. Ο αντίπαλός του, γνωρίζοντας ότι δεν έχει να χάσει κάτι απέναντι στον Μουστόπουλο, έπαιξε ελεύθερα και με δύο Waza-ari κατάφερε να κατακτήσει το Ippon, 2:52 πριν το τέλος της αναμέτρησης.Την πρώτη θέση στα προκριματικά πήρε η Κινέζα Γινγκγινγκ Ζάνγκ με 592 βαθμούς.

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο τελείωσαν για την Ευαγγελία Ψάρρα. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ηττήθηκε με 7-3 από τη Γιαπωνέζα Καόρι Καβανάκα στη φάση των «64» και περάτωσε τις υποχρεώσεις της στη Βραζιλία, στην πέμπτη συμμετοχή της στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη. 

Η Ψάρρα «πλήρωσε» τη «φτωχή» παρουσία της στο τέταρτο σετ, καθώς μέχρι τότε οι αθλήτριες ήταν ισόπαλες 3-3. Στο σημείο εκείνο είχε μια κακή βολή που βαθμολογήθηκε με 7. Η Γιαπωνέζα προηγήθηκε σε κομβικό σημείο του αγώνα, με αποτέλεσμα η αντίπαλός της να κυνηγά έκτοτε, κι ενώ ως εκείνη τη στιγμή είχε την ψυχολογία με το μέρος της έχοντας ανατρέψει το αρχικό εις βάρος της 1-3. 

Ακόμη κι έτσι, όμως, στο (συνολικά) πέμπτο σετ του αγώνα η Ψάρρα είχε ευκαιρία να στείλει το παιχνίδι στο shootout (παράταση με «ξαφνικό θάνατο»), αρκεί να το κατακτούσε. Αγχωμένη ούσα, όμως, δεν έκανε τις βολές που έπρεπε, την ώρα που η 25χρονη ασιάτισσα κατέγραφε «δεκάρια», που την έστειλαν τελικά στις 32 καλύτερες αθλήτριες του Ολυμπιακού τουρνουά.

Αν και πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ, ο Κριστιάν Γκολομέεβ δεν κατάφερε να προκριθεί στους ημιτελικούς των 100μ. ελεύθερο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Έλληνας πρωταθλητής κατετάγη τρίτος στην πέμπτη προκριματική σειρά με επίδοση 48.68, με την οποία βελτίωσε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ (48.85 από τις 24/5/15 στο Νανσί), ωστόσο κατετάγη 20ος στο σύνολο, μένοντας εκτός της 16άδας που πήρε το «εισιτήριο» για τη συνέχεια.

Οι Παναγιώτης Σαμιλίδης και Δημήτρης Κουλούρης δεν κατάφεραν να προκριθούν στους ημιτελικούς των 200 μέτρων πρόσθιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Σαμιλίδης κατέλαβε την όγδοη θέση στην τρίτη προκριματική σειρά με επίδοση 2:12.68 και την 27η στο σύνολο, την ώρα που ο Κουλούρης κατετάγη έβδομος στην 2η προκριματική σειρά με επίδοση 2:14.86 και 35ος στο σύνολο. Έτσι, αμφότεροι οι Έλληνες πρωταθλητές έμειναν εκτός της προνομιούχου 16άδας που πήρε το «εισιτήριο» για τη συνέχεια.

Μετά την 12η θέση στην 4η ιστιοδρομία των RS:X γυναικών και την 17η θέση στην 5η ιστιοδρομία, η Αγγελική Σκαρλάτου πήρε την 15η θέση στην 6η ιστιοδρομία, κι έτσι η Ελληνίδα ιστιοπλόος έπεσε στην 15η θέση της γενικής κατάταξης.

Μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα που έκανε χθες ο Βύρων Κοκκαλάνης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, σήμερα στην 4η ιστιοδρομία των RS:X έμεινε στην 13η θέση, στην 5η ιστιοδρομία πήρε την 5η θέση, όπως και στην 6η ιστιοδρομία, η οποία είχε νικητή τον Ολλανδό Ντόριαν Φαν Ρισελμπέργκε. Έτσι, ο Έλληνας ιστιοπλόος βρέθηκε στην 4η θέση της γενικής κατάταξης.

Πρεμιέρα για τα Finn της ιστιοπλοΐας των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, όμως με τον Γιάννη Μιτάκη να μένει στα... ρηχά. Ο Έλληνας ιστιοπλόος πήρε την 12η θέση στην 1η ιστιοδρομία και δεν τερμάτισε στην 2η, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 18η θέση της γενικής κατάταξης με 36 β.π.