X

Ρίο 2016: Το “πανόραμα” των σημερινών ελληνικών συμμετοχών

Στον τελικό πάει η Παπαχρήστου που κατάφερε να πιάσει το όριο. Την πρόκριση αναζητά και ο Φιλιππίδης. Εκτός ημιτελικού ο σκοπευτής Μίτας. Μπεκατώρου και Πατενιώτης στην 16η θέση.

Ant1news

Στον τελικό του τριπλούν γυναικών θα αγωνιστεί η Βούλα Παπαχρήστου, η οποία άνοιξε την σημερινή αυλαία των ελληνικών συμμετοχών.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έπιασε το όριο (14.30μ) με την δεύτερη προσπάθεια, όπου είχε άλμα στα 14.43μ και προκρίθηκε. Το πρώτο άλμα της ήταν στα 13.80μ.

Η Βούλα Παραχρήστου, στον τελικό που θα διεξαχθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας (02.55, ώρα Ελλάδος), θα επιδιώξει να κλείσει τη χρονιά με ακόμη ένα μετάλλιο.

Στην πρώτη παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ειρήνη Βασιλείου δεν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά των 400μ. Η νεαρή Ελληνίδα έτρεξε με δύναμη στην αρχή και έπεσε στο τελευταίο «κατοστάρι», έτσι με χρόνο 54.37 έμεινε 7η στην 6η προκριματική σειρά, όπου πρώτευσε η Σάλβα Έιντ Νάσερ από το Μπρουνέι με 51.06. Στο σύνολο η Βασιλείου κατετάγη 54η.

 

Στα... χαμηλά κινήθηκε η Σοφία Υφαντίδου στο μήκος του επτάθλου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε άκυρες τις πρώτες δύο προσπάθειες, με αποτέλεσμα να πηδήξει εντελώς προσεκτικά στην τρίτη και να κάνει άλμα στα 5.51μ., που της έδωσε μόνο 703 βαθμούς. Έτσι, μετά και το πέμπτο αγώνισμα βρίσκεται στην 29η θέση της κατάταξης με 3.972 βαθμούς. Πάντως, ακολουθεί το ακόντιο που είναι και το «γερό» αγώνισμά της και μάλιστα πριν από τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο είχε πετύχει Ολυμπιακό ρεκόρ στον ακοντισμό επτάθλου (56.96).

 

Ο Μάκης Μίτας δεν κατάφερε να προκριθεί στον ημιτελικό του σκητ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Ο Έλληνας σκοπευτής, ο οποίος ήταν 22ος με την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους του προκριματικού (69/75 βολές), είχε 50/50 βολές στο δεύτερο σκέλος του προκριματικού, το οποίο διεξήχθη σήμερα, και με 119/125 βολές κατετάγη 13ος, μένοντας εκτός της εξάδας που πήρε το «εισιτήριο» για τον ημιτελικό. 

 

Όσο καλά πήγαν στην 7η ιστιοδρομία, όπου πήραν την 3η θέση, τόσο άσχημα πήγαν στην 8η και την 9η των Nacra 17 η Σοφία Μπεκατώρου και ο Μιχάλης Πατενιώτης, όπου κατέλαβαν την 15η και την 14η θέση αντίστοιχα.

Έτσι, το ελληνικό ιστιοπλοϊκό δίδυμο έχει πέσει στην 16η θέση της γενικής κατάταξης, όπου προηγούνται οι Αυστραλοί Τζέισον Γουοτερχάουζ/Λίζα Νταρμάνιν, δεύτεροι είναι οι Αργεντινοί Σαντιάγκο Λανγκ/Σεσίλια Καράνζα Σαρόλι και τρίτοι οι Βρετανοί Μπεν Σάξτον/Νίκολα Γκρόουβς.

Την 9η θέση στην 8η ιστιοδρομία σκαφών τύπου Finn πήρε ο Γιάννης Μιτάκης, γεγονός που τον φέρνει στην 11η θέση της γενικής κατάταξης.

Το 2012 στο Λονδίνο ο Κώστας Φιλιππίδης είχε κατακτήσει την έβδομη θέση στον τελικό του επί κοντώ και μαζί με τον Σπύρο Λεμπέση (επίσης έβδομος στον ακοντισμό) πραγματοποίησαν τις καλύτερες εμφανίσεις Ελληνα αθλητή και αθλήτριας στο στίβο. Τέσσερα χρόνια από εκείνη την παρουσία ο αθλητής του Δημήτρη Κυτέα θα επιδιώξει το ... κάτι παραπάνω. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να περάσει δίχως απρόοπτα από τον πάντα απαιτητικό προκριματικό. Το όριο που έθεσαν οι διοργανωτές είναι 5.75μ, ωστόσο είναι πιθανό η 12άδα να κλείσει αρκετά χαμηλότερα.

 

Ο Φιλιππίδης στη διάρκεια της θερινής σεζόν ξεπέρασε τα 5.70μ, ενώ έχει παρακαταθήκη από το χειμώνα το 5.84 μέτρα.

Η πρόκριση της εθνικής ομάδας πόλο των ανδρών στα προημιτελικά, το πανελλήνιο ρεκόρ της Αλεξίας Πάππας στα 10.000μ., η 8η θέση της «βαριάς» τετρακώπου στην κωπηλασία αλλά και η αξιόλογη παρουσία του Θοδωρή Ιακωβίδη στα 85 κιλά της άρσης βαρών, σημάδεψαν την ελληνική παρουσία την 7η ημέρα των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων «Ρίο 2016».

Τα ξημερώματα του Σαββάτου την πρόκριση στα προημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά του Ρίο εξασφάλισε ήδη από την 4η αγωνιστική η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 9-4 της (αήττητης μέχρι σήμερα) Βραζιλίας, «καπάρωσε» θέση στην οκτάδα της διοργάνωσης και πλέον κυνηγάει την πρωτιά στον Α΄ όμιλο, την οποία θα εξασφαλίσει με νίκη επί της Αυστραλίας, την Κυριακή στις 20:10.

 

Τη 12η θέση στην κατηγορία 85κ. στο Ολυμπιακό τουρνουά Αρσης Βαρών κατέκτησε ο Θοδωρής Ιακωβίδης. Ο 25χρονος πρωταθλητής αγωνίστηκε νωρίτερα στο Β΄ γκρουπ και με 160 κιλά αρασέ, 190 ζετέ, 350 σύνολο, κατετάγη 12ος μεταξύ 23 αθλητών μετά την ολοκληρώση και του Α΄ γκρουπ.

Ο Μιλτιάδης Τεντόγλου αποκλείστηκε από τον τελικό του μήκους ανδρών, στην πρώτη του συμμετοχή στη διοργάνωση, σε ηλικία 18 ετών και 5 μηνών. Ο Έλληνας αθλητής είχε καλύτερη προσπάθεια στο Α΄ προκριματικό γκρουπ στα 7.64μ, ενώ έκανε ακόμη ένα έγκυρο άλμα στα 7.57μ. Ο Τεντόγλου ήταν 14ος στο γκρουπ που μετείχε και στο σύνολο κατετάγη 27ος.

Το πρόγραμμα των Ελλήνων την 8η ημέρα:

Βραδινό πρόγραμμα (πρωί 14/8 για την Ελλάδα)

02.20 Επί κοντώ Α (προκριματικά) - Κώστας Φιλιππίδης

03.15 Ακοντισμός επτάθλου - Σοφία Υφαντίδου

04.53 800μ επτάθλου - Σοφία Υφαντίδου