X

Τόμσεν: «Οι εργαζόμενοι που δεν αποδίδουν μπορούν να απολυθούν»

Για τους τρόπους μείωσης της φορολογίας, το ελληνικό χρέος και την ανάπτυξη της Ελλάδας, μίλησε ο Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην ΝΕΡΙΤ.

Ant1news

Στη ΝΕΡΙΤ μίλησε χθες για τα θέματα της Ελλάδας ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ξεκινώντας από το θέμα των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο.

«Μιλάμε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση και την διασφάλιση ότι κάποιος μπορεί να απολύσει εργαζόμενους που δεν αποδίδουν. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, και συνεχίζουμε να πιέζουμε για αυτές τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφύγουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Αυτά δήλωσε ο Πολ Τόμσεν  δίνοντας την «εναλλακτική» πρότασή του για τη μείωση των φόρων και συμπλήρωσε ότι:« Αν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι θα υπάρχει μια διευρυμένη φορολογική βάση, τότε μπορείς να μειώσεις τους φορολογικούς συντελεστές μακροπρόθεσμα. Η ανάκαμψη θα έρθει μέσα από τη βελτίωση των Εξαγωγών».

Όσο αφορά στο χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος τόνισε ότι ανέρχεται στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Το γεγονός ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους νέα χρήματα. Πιθανόν. Δεν το γνωρίζουμε, είναι πολύ νωρίς», είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, συμφώνησε με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, στο ότι σε κάποιους τομείς οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλοί και η μείωσή τους θα πρέπει να γίνει στόχος, υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς να κινδυνεύσει η επίτευξη πλεονάσματος 4,5 %, ενώ έκανε λόγο και για την ανάγκη βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης.

«Αν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι όλοι πληρώνουν τους φόρους τους, ότι οι πλούσιοι πληρώνουν φόρους και όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που εύκολο να φορολογηθούν, αν μπορείς να εξασφαλίσεις μια διευρυμένη φορολογική βάση, τότε μπορείς να μειώσεις του φορολογικούς συντελεστές μακροπρόθεσμα», είπε.

Σχετικά με το χρέος επανέλαβε ότι η συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τη μείωσή του είναι στο 124% το 2020 και το 110%  το 2022, συμπληρώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια μέτρα με σκοπό τη μείωση του ελληνικού χρέους.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια μέτρα για να μειωθεί το χρέος. Αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, καθώς θα ξανακάνουμε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους» είπε τονίζοντας ότι ένα κούρεμα είναι απαραίτητο, ενώ εκτίμησε ότι η μείωση θα πρέπει να γίνει μέσω της μείωσης των επιτοκίων ή και με άλλους τρόπους.

Εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές παρά τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα δεν είναι ισχυρές, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει βελτίωση σε αυτόν τον τομέα, θα υπάρξει αντίκτυπος στην ανάκαμψη.

Δήλωσε, τέλος, η μεγάλη ανησυχία υπάρχει από το ΔΝΤ για το υψηλό επίπεδο των «κόκκινων» δανείων. Ο κ. Τόμσεν δεν επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός για τις καταθέσεις των πολιτών, αλλά τόνισε ότι η ρυθμιστική αρχή πρέπει να αναγκάσει τις τράπεζες να αναγνωρίσουν εκ των προτέρων τις απώλειες.