X

ΔΝΤ: Όχι σε οριζόντιες περικοπές μισθών-συντάξεων στην Ελλάδα

O Ρίσι Γκογιάλ, σε παρέμβασή του στο Capital Link, τόνισε ότι το πρόγραμμα τελειώνει το 2016 και η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσει.

Ant1news

Τηλεφωνική παρέμβαση έκανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ στο οικονομικό συνέδριο Capital Link, όπου είναι παρόντες τέσσερις Έλληνες υπουργοί.

Ο Ρίσι Γκογιάλ τόνισε ότι οι συζητήσεις με την κυβέρνηση είναι εποικοδομητικές τις τελευταίες δύο ημέρες, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί  η τρέχουσα αξιολόγηση και ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσον το δυνατόν συντομότερα.

Σύμφωνα με τον κ. Γκογιάλ, η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, οι τράπεζες έχουν κεφαλαιοποιηθεί σημαντικά και όπως είπε όλες αυτές οι αλλαγές δείχνουν ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα.

Για μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με τις αλλαγές που έχουν γίνει σε παρεμφερείς χώρες, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Όπως είπε το πρόγραμμα τελειώνει το 2016 και η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσει, η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει, πρέπει να συνεχιστεί, η οικονομική κατάσταση παραμένει. 

Πάντως, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος  για το τραπεζικό σύστημα, αλλά θα πρέπει να εξυπηρετηθούν τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν θέλει  οριζόντιες περικοπές σε μισθούς  και συντάξεις.

Πάντως, “μίνι” υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, αφού τέσσερις υπουργοί έφτασαν στην αμερικανική μεγαλούπολη για να λάβουν μέρος σε μονοήμερο οικονομικό συνέδριο, στο Metropolitan Club.

Το συγκεκριμένο συνέδριο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για την ανάδειξη της χώρας και την προσέκλυση επενδύσεων γι’ αυτό και κρίθηκε απαραίτητη η παρουσία τεσσάρων υπουργών από την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, πρόκειται για τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κώστα Σκρέκα, τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκη Παπαγεωργίου.