X

ΔΝΤ: Άναψε «πράσινο» στο πρόγραμμα στήριξης της Ουκρανίας

«Πράσινο φως» άναψε το ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 17,5 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία.

Ant1news



Την έγκριση ενός νέου προγράμματος στήριξης προς την Ουκρανία ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποφάσισε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ουκρανική οικονομία έχει πληγεί από την πολύνεκρη σύρραξη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, γεγονός στο οποίο στάθηκε και η επικεφαλής του ΔΝΤ για να επισημάνει τους κινδύνους. «Το πρόγραμμα (βοήθειας) είναι φιλόδοξο και ενέχει κινδύνους, που συνδέονται ιδίως με τη σύρραξη στις ανατολικές περιοχές της χώρας», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Ταμείο, επιβεβαιώνοντας την αναστολή μιας προηγούμενης γραμμής πιστώσεων που είχε εγκρίνει το ΔΝΤ προς το Κίεβο πριν από ένα χρόνο.

Το «πράσινο φως» του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, που αντιπροσωπεύει τα 188 κράτη μέλη του, σημαίνει ότι θα εκταμιευτεί άμεσα προς το ουκρανικό κράτος ένα πρώτο δάνειο ύψους 5 δισ. δολαρίων, ενώ τα υπόλοιπα δάνεια θα καταβληθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων 4 ετών υπό την προϋπόθεση οι αρχές να υλοποιήσουν τις δραστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ζητήσει το Ταμείο, προκειμένου να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά της χώρας.

«Οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν να επιδεικνύουν μία «σταθερή προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε η Λαγκάρντ και σημείωσε ότι η χώρα έχει παρουσιάσει μια δημοσιονομική πειθαρχία «σε ένα πολύ δυσχερές περιβάλλον».

Όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, το νέο πρόγραμμα, που εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα ύψους 40 δισ. δολαρίων, θα δώσει «περισσότερο χρόνο και ευελιξία» στις ουκρανικές αρχές προκειμένου να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση της οικονομίας τους. 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Σουηδίας αποφάσισε να χορηγήσει ένα διμερές δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο.