X

Spiegel: Το ΔΝΤ ανακαλεί προσωρινά το προσωπικό του από την Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, το Ταμείο θεωρεί προς το παρόν άκαρπες τις συνομιλίες στην Αθήνα. Διαψεύδει το Υπουργείο Οικονομικών το δημοσίευμα.

Ant1news


Ανακαλεί το ΔΝΤ προσωρινά το προσωπικό του από την Αθήνα, εξαιτίας της δυσφορίας του για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο έσπευσε να διαψεύσει άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται αξιωματούχο του Ταμείου, λαμβάνοντας υπόψη την καθυστέρηση στις συνομιλίες κρίθηκε καλύτερο οι υπάλληλοι να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα σπίτι τους.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, «οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Ελλάδας και του ΔΝΤ θα συνεχιστούν μετά το Πάσχα. Το Πάσχα των Ορθόδοξων είναι μία εβδομάδα αργότερα από το Πάσχα των Καθολικών, για το λόγο αυτό και οι Έλληνες θεωρούν πως θα πρέπει να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις. Συνεπώς, οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης των αξιωματούχων του ΔΝΤ μετατίθενται για τα μέσα Απριλίου».

Το γερμανικό περιοδικό αποκαλύπτει επίσης ότι κατά κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Euroworking Group την Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης αποκάλεσε τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group «τελείως ανίκανα».

Ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Έλληνα υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Spiegel  επεσήμανε ότι εάν η Ελλάδα δεν λάβει κάποια χρήματα από τους εταίρους και την ΕΚΤ μέχρι τις 9 Απριλίου «τότε θα πληρώσουμε πρώτα μισθούς και συντάξεις και μετά θα ζητήσουμε από το εξωτερικό συμφωνία και κατανόηση ώστε να μην πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ».

Σε προηγούμενο δημοσίευμα του Spiegel αναφερόταν οτι «ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα. Μέχρι τα μέσα Μαΐου η χώρα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ. Εντούτοις οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν προχωρούν. Στην ίδια τη χώρα η χρεοκοπία έχει ήδη ξεκινήσει».

Άμεση διαψευση από το υπουργείο Οικονομικών

«Το σημερινό δημοσίευμα του Spiegel εντάσσεται στην προσπάθεια παραπληροφόρησης στην οποία επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες ορισμένα ξένα ΜΜΕ», αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδοντας το δημοσίευμα.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση ο κ. Θεοχαράκης δεν χαρακτήρισε ποτέ τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τη φράση που του αποδίδεται στο δημοσίευμα. «Αντίθετα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group, αναφέρθηκε σε αυτά λέγοντας ότι περιλαμβάνουν "κορυφαία στελέχη και με εντυπωσιακές ικανότητες" (top-notch people with impressive skills)».

Σχετικά με την αναφορά του δημοσιεύματος στην 9η Απριλίου - ότι δήθεν την ημερομηνία αυτή δεν θα αποπληρωθεί τη δόση προς το ΔΝΤ - το Υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει σε σχετική ανακοίνωση του για χθεσινό δημοσίευμα του Reuters με την οποία διέψευδε το ενδεχόμενο αυτό.

Σε ότι αφορά τα περί ανάκλησης του προσωπικού του ΔΝΤ, που αναφέρονται στο δημοσίευμα του Spiegel, το υπουργείο Οικονομικών θυμίζει ότι «υπάρχει και το Πάσχα τον Καθολικών καθώς και η προγραμματισμένη διάσκεψη του ΔΝΤ σε λίγες ημέρες».