X

FT: Να κόψει την «γραμμή ζωής» της Ελλάδας απειλεί το ΔΝΤ

Διαπιστώνει εκτροχιασμό του προγράμματος και ζητά από τους ευρωπαίους να προχωρήσουν σε «κούρεμα» του χρέους.

Ant1news


Η Ελλάδα έχει «ξεφύγει» από το πρόγραμμα διάσωσης των 172 δισ. δολαρίων και κινδυνεύει να χάσει την ζωτική στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αν οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους της, προειδοποίησε ο Πολ Τόμσεν τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης  γράφουν οι Financial Times. 

Η προειδοποίηση, του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, ενισχύει  τις πιθανότητες το Ταμείο να μην αποδεσμεύσει το μερίδιο του, τα μισά από τα 7,2 δισ. ευρώ, που προσπαθεί να διασφαλίσει η Ελλάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία και είναι το αντικείμενο των έντονων διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Οι πιστωτές της ευρωζώνης, όμως, οι οποίοι έχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε ελάφρυνση. 

Η εφημερίδα, που επικαλείται δύο αξιωματούχους οι οποίοι συμμετείχαν στο Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας, υποστηρίζει ότι ο Πολ Τόμσεν ανέφερε πως η Αθήνα, βάσει των αρχικών στοιχείων που έχει λάβει το ΔΝΤ από τις ελληνικές αρχές, οδεύει σε πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 ενώ υποτίθεται πως θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. 

«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το κενό ανάμεσα στις δύο πραγματικότητες είναι πολύ μεγάλο αυτήν την στιγμή» και ως εκ τούτου αυτό θα αναγκάσει είτε την Αθήνα να πάρει δραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε διαγραφές χρέους ώστε η Ελλάδα να μπει και πάλι σε βιώσιμο μονοπάτι, καταλήγουν οι Finacial Times.

Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι η εφημερίδα μετά την δημοσίευση του άρθρου άλλαξε τον τίτλο διατηρώντας, όμως, το ίδιο κείμενο.

Ο αρχικός τίτλος «Το ΔΝΤ απειλεί να κόψει το νήμα της ζωής της Ελλάδας», αντικαταστάθηκε από τον, ελαφρώς, ηπιότερο «Το ΔΝΤ υιοθετεί σκληρή γραμμή για τη βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς, το πλεόνασμα γίνεται έλλειμμα».