X

Παραιτείται από το ΔΝΤ ο Ολιβιέ Μπλανσάρ

Θα ενταχθεί στο ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ίδρυμα, Peterson Institute for International Economics.

Ant1news


Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ ενημέρωσε την γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα παραιτηθεί από την θέση του στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Μπλανσάρ, μετά την αποχώρηση από το ΔΝΤ,  θα ενταχθεί στο ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ίδρυμα Peterson Institute for International Economics .  

 "Ως ένας από τους κορυφαίους μακροοικονομολόγους του κόσμου, ο Ολιβιέ ήταν στην πρώτη γραμμή του Ταμείου στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, προκαλώντας τη θεμελιώδη αναθεώρηση της μακροοικονομικής πολιτικής η οποία εξακολουθεί να αντηχεί σε ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαγκάρντ και προσθέτει: "Σε πιο προσωπικό επίπεδο, εκτίμησα αφάνταστα την πνευματική του ηγεσία, τις σοφές συμβουλές και την πίστη του  τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όπως και όλοι οι άλλοι στο ΔΝΤ θα μου λείψει". 

Υπό την ηγεσία του Μπλανσάρ το τμήμα ερευνών του ΔΝΤ και η πιο γνωστή του ερευνητική εργασία, η έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) ενίσχυσαν περαιτέρω τη φήμη του Ταμείου.

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ θεωρείται από τους πλέον διακεκριμένους μακροοικονομολόγους της γενιάς του. Μετά την απόκτηση PhD στα οικονομικά στο Massachusetts Institute of Technology το 1977, δίδαξε στο Harvard University για μερικά χρόνια πριν επιστρέψει το 1982 στο MIT. Ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Τμήματος Οικονομικών του MIT το 1998, μια θέση που κράτησε μέχρι το 2003. Το 2008 ανέλαβε Οικονομικός Σύμβουλος και διευθυντής του τμήματος Έρευνας του ΔΝΤ.