X

Οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις στο δρόμο προς τη συμφωνία

Βελτίωση των διαπραγματεύσεων βλέπει ο Τόμσεν, που εκτιμά το ότι τις ανέλαβε ο Πρωθυπουργός. Το παρασκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης.

Ant1news

Τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, καθώς και τις εκτιμήσεις του για την πορεία της διαπραγμάτευσης, παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ έγινε η άτυπη ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου. Η γενική διευθύντρια πήρε την πρωτοβουλία για έκτακτη ενημέρωση, με σκοπό να προλάβει τις αντιδράσεις των αναπτυσσόμενων χωρών. Κατά τη μία ώρα, που διήρκησε η συνεδρίαση, ο Πολ Τόμσεν δέχθηκε δέκα διευκρινιστικές ερωτήσεις, κυρίως από αντιπροσώπους των αναδυόμενων οικονομιών.

Ο Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, διαπίστωσε μικρή πρόοδο και βελτίωση στα διαδικαστικά της διαπραγμάτευσης, όμως τόνισε ότι «η κατάσταση απέχει ακόμη από το να χαρακτηριστεί ιδεώδης».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, στην τοποθέτησή του, χαρακτήρισε «καλή εξέλιξη» το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε το γενικό έλεγχο των συζητήσεων, καθώς όλα τα θέματα συζητιούνται πιο εστιασμένα και εξετάζονται σε βάθος.

Τόνισε ωστόσο ότι, πολλές πλευρές της διαδικασίας παραμένουν προβληματικές, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν ολοκληρωτική πρόσβαση σε στοιχεία και στους Έλληνες υπουργούς.

Αξιολογώντας την πορεία της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ότι έχει σημειωθεί σύγκλιση των δύο πλευρών σε τρία θέματα: τη φορολογική διοίκηση (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων), το πτωχευτικό δίκαιο (κόκκινα δάνεια) και στην αναθεώρηση του ΦΠΑ.

Σχετικά με τις αποκλίσεις, τόνισε ότι οι αποστάσεις παραμένουν στις συντάξεις, στα εργασιακά, στα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής για το 2015 στα θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ είναι ευέλικτο και προτίθεται να κατεβάσει το στόχο του πλεονάσματος κάτω από το 3%, χωρίς να αναφέρει όμως ακριβές ποσοστό, επικαλούμενος την έλλειψη στοιχείων.

Επιχειρώντας να δώσει εξηγήσεις στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, για την επίμαχη τοποθέτησή του στο Eurogroup της Ρίγας, διέψευσε ότι πίεσε τους Ευρωπαίους για αναδιάρθρωση του χρέους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι εκείνος τόνισε πως «απομακρυνθήκαμε από τους στόχους, το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό αυξήθηκαν αντί να μειωθούν».

Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι, ο Τόμσεν έκανε την εξής πρόβλεψη:

«Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εκταμιεύσει χρήματα χωρίς αξιολόγηση και ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Όμως θα μπορούσα να προβλέψω ότι οι Ευρωπαίοι θα δώσουν τα χρήματα, εάν η κυβέρνηση θα αποφάσιζε να πάρει μέτρα» κατέληξε.