X

Ξαφά: Χρεοκοπία αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ

Το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ εξηγεί πώς μέσα σε 30 μέρες θα φτάσουμε στη χρεοκοπία, αν δεν πληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου.

Ant1news

Το πρώην στέλεχος της ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, αναλύει τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ και στην ουσία οδηγηθεί στη χρεοκοπία.

«Αν δεν πληρώσουμε την δόση θα δοθεί περίοδος χάριτος 30 ημερών και αν σε αυτό το διάστημα η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τότε θα περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας», είπε η κ.Ξαφά μιλώντας στα Παραπολιτικά FM.

Η ίδια υπενθύμισε ότι μέσα στον Ιούνιο λήγουν ακόμα τέσσερις πληρωμές προς το ΔΝΤ.

«Αν δεν πληρώσουμε και δεν κλείσει η συμφωνία, τότε άλλοι πιστωτές μπορούν να καταστήσουν τις υποχρεώσεις τους άμεσα απαιτητές. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και προς άλλους πιστωτές και θα μπει στην ίδια κατηγορία που είναι η Ζιμπάμπουε η οποία δεν έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ταμείο».

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση που έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη στο Πρωινό ΑΝΤ1, ότι δηλαδή στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, τότε από Δευτέρα θα εφαρμοστεί έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες, όπως έγινε και στην Κύπρο, απάντησε:

«Αν υπάρξει χρεοκοπία ανοικτή προς το Ταμείο, οι καταθέτες θα προσπαθήσουν να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Επομένως, τους ελέγχους δεν θα τους επιβάλλει η ΕΚΤ αλλά η ελληνική κυβέρνηση γιατί η ΕΚΤ δεν θα δεχτεί να χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπό αυτές τις συνθήκες. Θα είναι πια ένα πιστωτικό γεγονός που το βλέπεις να συμβαίνει. Δεν θα περιμένουν στις 5 Ιουλίου να κηρυχθεί χρεοκοπία».

Η κ.Ξαφα φέρνοντας το παράδειγμα της Αργεντινής, τόνισε ότι θα επιβληθούν άμεσα έλεγχοι συναλλάγματος και αναλήψεων, όπως είχε συμβεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής το 2001. Συμπλήρωσε δε ότι, η λεγόμενη «σκληρή διαπραγμάτευση» που διαρκεί τους τέσσερις τελευταίους μήνες, το μόνο αποτέλεσμα που έχει φέρει είναι να αλλάξει η ονομασία της τρόικας σε «θεσμούς» και το μνημόνιο σε «συμφωνία».

Συμπλήρωσε δε ότι, αν σταματήσει η ΕΚΤ να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, θα αναγκαστούμε να εκδώσουμε το δικό μας νόμισμα, ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, αναφερόμενος στην ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία, όπως τώρα συζητείται δεν θα περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η άποψη του κ.Μητρόπουλου στηρίζεται ως επί το πλείστον στις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τελευταία αυτή της συνεδρίασης που είχε το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Η κ.Μπακογιάννη, από την πλευρά της, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, για να την ψηφίσουν οι άλλοι.