X

Reuters: Ποτέ δεν ζήτησε το ΔΝΤ κατάργηση του ΕΚΑΣ

Αξιωματούχος δηλώνει στο πρακτορείο ότι σκοπός είναι η μείωση των δαπανών για τις συντάξεις, ο τρόπος αφήνεται στην Αθήνα να τον αποφασίσει.

Ant1news

Ποτέ δεν ζήτησε την κατάργηση του ΕΚΑΣ το ΔΝΤ, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, διευκρινίζοντας ότι το Ταμείο απαιτεί τη μείωση των συνολικών δαπανών για τις συντάξεις, αφήνει ωστόσο, στην Αθήνα το περιθώριο να αποφασίσει τι θα περικόψει.

Στο ρεπορτάζ περιγράφεται η Ελλάδα ως «η χειρότερη εμπειρία του ΔΝΤ», με το Ταμείο να έρχεται σε δύσκολη θέση από τις κατηγορίες τις οποίες εκτοξεύουν εναντίον του οι αριστεροί υπουργοί της Αθήνας, τις τελευταίες μέρες, σχετικά με απαιτήσεις του για περικοπές στις συντάξεις των φτωχότερων (ΕΚΑΣ) και ότι αρνείται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς τις οποίες ορίζει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας.

Αξιωματούχος του Ταμείου, ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, επιμένει να τονίζει ότι το ΔΝΤ δεν επέμενε στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, παρά το ότι εμφανίζεται να λέει δημόσια ότι η Ελλάδα πληρώνει περισσότερο από όσο αντέχει για συντάξεις και αυτό το κονδύλι πρέπει να μειωθεί, ώστε να γίνει βιώσιμο το χρέος.

 «Το πως ακριβώς θα το πετύχουν αυτό οι Έλληνες, εξαρτάται από τους ίδιους. Το Ταμείο απλά λέει ότι αν δεν εξοικονομήσεις δαπάνες με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να το κάνεις με έναν άλλο» σημειώνει ο αξιωματούχος.