X

Μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δημοσιοποιεί το ΔΝΤ

Τις επόμενες ώρες η δημοσιοποίηση του προσχεδίου της μελέτης. «Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά ελάφρυνση του χρέους» διαμηνύει η Λαγκάρντ.

Ant1news

Το προσχέδιο της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα το ΔΝΤ, την ώρα που η επικεφαλής του διαμηνύει σε δύο συνεντεύξεις της «πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά ελάφρυνση του χρέους».

Η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για το ζήτημα της Ελλάδας σε δύο δίκτυα, το CNN και το Reuters, ένα 24ώρο μετά την αθέτηση της πληρωμής των δόσεων 1,6 δις ευρώ από την Ελλάδα. Η επικεφαλής του Ταμείου σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, υπογραμμίζοντας ότι νιώθει την αγανάκτηση του απλού λαού, πως συμπάσχει μαζί του, πρόσθεσε ωστόσο ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί την Ελλάδα.

Στη δεύτερη συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις πριν οι Ευρωπαίοι εξετάσουν την απομείωση του δημοσίου χρέους της.

«Δοθέντος του πού βρισκόμαστε, υποψιάζομαι ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να δούμε μια σοβαρή πρωτοβουλία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και έπειτα από αυτό να ακολουθήσει η άλλη πλευρά, μειώνοντας το ελληνικό χρέος», απάντησε η Λαγκάρντ.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του μια σειρά εννέα ερωτήσεων και απαντήσεων, σχετικά με την επόμενη μέρα από την αθέτηση της δόσης προς το Ταμείο από την Ελλάδα. Εκεί, μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνεται η υποστήριξη την «ισορροπημένη προσέγγιση» του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τη νέα χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Διευκρινίζεται ότι το ΔΝΤ δεν θα επεκτείνει τους όρους πληρωμής, καθώς αυτό αποτελεί μακροχρόνια παράδοση του Ταμείου. Διευκρινίζεται, τέλος, ότι οι μέτοχοι του ΔΝΤ δεν θα υποστούν ζημίες από τη μη πληρωμή της Ελλάδας προς το Ταμείο στις 30 Ιουνίου.

Το ΔΣ του ΔΝΤ ενημερώθηκε χθες από την Κριστίν Λαγκάρντ για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θέμα της αθέτησης της αποπληρωμής. Η διάρκεια της συνεδρίασης ήταν τρεις ώρες και οι πληροφορίες που μεταδίδει για τον ΑΝΤ1 από τις ΗΠΑ ο Θανάσης Τσίτσας, το λόγο πήραν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ήταν η συνεδρίαση στην οποία αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση της μελέτης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε θετική στο ενδεχόμενο, έχοντας τη συμπαράσταση του Αμερικανικού εκπροσώπου.