X

Λαγκάρντ: Καμία χρηματοδότηση, μόνο τεχνική βοήθεια

Τι είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ στον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας. Δεν θα συμμετάσχει στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής.

Ant1news

Η Κριστίν Λαγκάρντ απέκλεισε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την χρηματοδότηση της Ελλάδας από την στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμών, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ Θανάσης Τσίτσας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ «η διευθύντρια εξήγησε ότι το Ταμείο δεν έχει τη δυνατότητα να εκταμιεύσει χρήματα λόγω της πολιτικής του για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά προσφέρθηκε να διαθέσει τεχνική βοήθεια όπου του ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές».

Υπενθυμίζεται οτι τo πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016 και η Ελλάδα αν ολοκληρώσει τις υπόλοιπες αξιολογήσεις, το ΔΝΤ υποχρεούται να εκταμιεύσει ποσά ύψους 16 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, η επικεφαλής του ΔΝT με μια λιτή δήλωσή της σημείωσε ότι, «το ΔΝΤ σημειώνει το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος που διεξήχθη στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα αν μας ζητηθεί να το κάνουμε».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ενημέρωσε το Εκτελεστικό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις. Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης η αίσθηση που υπήρχε μεταξύ των μελών ήταν ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι αιφνιδιάστηκαν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην συνάντηση μεταξύ Ολάντ-Μέρκελ ενημερώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν τις προτάσεις της Αθήνας για να αξιολογήσουν αν θα γίνει επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

«Αν η Ελλάδα κάνει μια πρόταση που να πλησιάζει τις τελευταίες προτάσεις που είχαν κατατεθεί θα μπορούσαν οι δύο πλευρές να πιάσουν και πάλι την άκρη του νήματος», εκτίμησε αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Στο Εurogroup και στην Σύνοδο Κορυφής δεν θα συμμετάσχει, αν και προσεκλήθη, η Κριστίν Λαγκάρντ.  Η απουσία της, εκτιμάται, ότι «αποδυναμώνει» τα ελληνικά επιχειρήματα για την βιωσιμότητα του χρέους και υποδηλώνει παράλληλα τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο Ταμείο για τον τρόπο που η ευρωπαϊκή πλευρά αντιμετωπίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το ΔΝΤ, την περασμένη Πέμπτη, με την δημοσιοποίηση της έκθεσης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προκάλεσε ρήγμα στο μέτωπο των Ευρωπαίων πιστωτών, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν, μέσω ενστάσεων και διαφωνιών, να έρθει στο φως της δημοσιότητας.

Αναφορικά με το ζήτημα του αιτήματος της Ελλάδας για την παράταση της αποπληρωμής της δόσης ύψους 1,6 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ προς το παρόν «παγώνει» την όλη διαδικασία.

Η Κριστίν Λαγκάρντ θα αναμένει πρώτα τις νομικές διευκρινίσεις γύρω από το ζήτημα - ώστε να ενημερωθούν όλα τα μέλη - αλλά και τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και μετά θα αποφασίσει το πότε θα φέρει το θέμα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.