X

Nέος επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ

Ο Μορίς Όμπστφελντ έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τους δανειστές για «ατυχή» και «κοντόφθαλμη» πολιτική έναντι της Ελλάδας.

Ant1news


«Ο συνάδελφος του κυρίου Κρούγκμαν». Υπό αυτόν τον τίτλο η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δίνει τα ...«διαπιστευτήρια» του Μορίς Όμπστφελντ, ο οποίος ανέλαβε, την Τρίτη,  τα καθήκοντα του επικεφαλής οικονομολόγουστο ΔΝΤ, επιλογή, που σύμφωνα με την Deutsche Welle, έχει και πολιτικό μήνυμα.

Ο επιφανής οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, ο οποίος διετέλεσε και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, δεν δίστασε στην πρόσφατη κρίση για το ελληνικό ζήτημα να επικρίνει τους δανειστές για τη στάση τους και να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά τους «ατυχή» και «κοντόφθαλμη».

Όπως υπενθυμίζει η Süddeutsche Zeitung, δεν είχε διστάσει πριν από τέσσερα χρόνια να ζητήσει δημοσίως από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να επιδείξει «περισσότερο θάρρος» και να τονίσει πως η χρεοκοπία της Ελλάδας ήταν αναπόφευκτη και πως «ένα πρόγραμμα περικοπών δεν επαρκεί για την Ελλάδα».

Ο Μορίς Όμπστφελντ θεωρεί ότι τα μεγάλα πλεονάσματα χωρών όπως της Γερμανίας είναι εξίσου προβληματικά όσο τα μεγάλα ελλείμματα και πιστεύει πως το ευρώ δεν μπορεί να έχει μέλλον εάν δεν υπάρξει και μια ενιαία νομισματική και οικονομική πολιτική στην ευρωζώνη.

Πιστεύει, επίσης, ότι θα ήταν προτιμότερο η Γερμανία να εγγυηθεί τα χρέη του ευρωπαϊκού Νότου χωρίς όρους. Προτροπές του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα ότι δεν μπορεί κανείς να "στύβει" χώρες όπως την Ελλάδα, θυμίζουν πολύ τον δικό του τρόπο έκφρασης.

Ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Όμπστφελντ είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα αξιολόγησης της Ελλάδας και φαίνεται να ακολουθεί τη γραμμή του προκατόχου του Μπλανσάρ, ο οποίος δήλωνε πως τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, δεν είναι εποικοδομητικά και πως χρειάζεται ένα κούρεμα.

Το ΔΝΤ θα αποφασίσει το Φθινόπωροεάν θα συμμετάσχει με μια νέα χρηματοδότηση, ο δε όρος θα ήταν ένα κούρεμα με τη μία ή την άλλη μορφή.