X

Συνάντηση Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Τόμσεν

Νέα "ζοφερή" έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Οι προβλέψεις και οι κίνδυνοι. Τι θα συζητήσει ο Έλληνας Υπ. Οικονομικών με τα στελέχη του Ταμείου.

Ant1news

Κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν αναμένεται να έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 9 με 12 Οκτωβρίου, στο Περού.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών θα ταξιδέψει στη Λίμα, στον απόηχο της δημοσιεύσης της έκθεσης του Ταμείου για τις προοπτικές της παγκόσμιας  οικονομίας, όπου προβλέπεται ύφεση 2,3% για το 2015 και 1,3% για την ελληνική οικονομία. 

Ο κ.Τσακαλώτος πρόκειται να συναντηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο της Συνόδου, με ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν, καθώς και ο επικεφαλής Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Βίτορ Κασπάρ.

Η αξιολόγηση, τα προαπαιτούμενα, ζητήματα τεχνικής βοήθειας και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα των επαφών.

Και ο Κατρούγκαλος στο Περού

Όπως έγινε γνωστό, τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να μεταβεί στο Περού και ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, λόγω των εξελίξεων στο ασφαλιστικό.

Η έκθεση που δημοσίευσε χθες το Ταμείο, προβλέπει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας πλήρη εναρμόνιση με ό,τι περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή.

Επιμέρους προβλέψεις των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, ωστόσο, που περιλαμβάνονται στη νέα τους έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, σημειώνουν την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2016, με ρυθμό 3%, έναντι συρρίκνωσης της τάξης του 5,4% που εκτιμάται για το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Σχετικά με τα επίπεδα της ανεργίας, οι εκτιμήσεις κλίνουν στο 26,8% για το 2015 και για το 2016 αναμένεται αύξηση στο 27,1%.

Ο δείκτης του αποπληθωρισμού εκτιμάται ότι θα είναι στο 0,4% το 2015 και μηδενικός το 2016.

"Τρόμος" η αβεβαιότητα

Έναν απο τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις αγορές αποτελεί η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Απο τους αναλυτές, κατατάσσεται σε ίδιο επίπεδο φόβου για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και την ραγδαία υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Παράλληλα, το ΔΝΤ προειδοποιεί για τους κινδύνους που υπάρχουν για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  από τις εξελίξεις και τα γεγονότα που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.

Πάντως, επισημαίνει ότι η αντίδραση των αγορών στην μακρά περίοδο αβεβαιότητας, που συνόδευσε την Ελλάδα κατά τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού για το νέο χρηματοδοτικό της πρόγραμμα, ήταν τελικώς περιορισμένη, γεγονός, όπως εξηγούν οι αναλυτές, που αντανακλά την ισχύ των τειχών προστασίας που έχουν υψώσει Ευρωζώνη και ΕΚΤ.

Οικονομολόγοι του ΔΝΤ τονίζουν πάντως ότι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν περιοριστείμ μετά την σύναψη της νέας συμφωνίας για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω του ESM.