X

Κρίσιμες επαφές στην Ουάσινγκτον για αξιολόγηση και χρέος

Με κορυφαίους αξιωματούχους συναντάται σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έντονες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Σύγκρουση ΕΕ - ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ant1news

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουάσινγκτον όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα.

Οι συζητήσεις και οι επαφές για το ελληνικό ζήτημα "δίνουν και παίρνουν" και σύμφωνα με όσα μεταδίδει από την αμερικανική πρωτεύουσα για τον ΑΝΤ1 ο Θανάσης Τσίτσας οι δανειστές βρίσκονται στην Ουάσιγκτον με σκοπό να μην υποχωρήσουν από τις θέσεις τους.

Αξιωματούχος του Ταμείου έλεγε ότι η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και το σίγουρο είναι ότι δεν θα ληφθεί  καμία οριστική απόφαση ούτε για την αξιολόγηση ούτε για το χρέος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα θα έχει σειρά συναντήσεων με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Τζακ Λιου και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ όλες οι πλευρές ταυτόχρονα θα ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους στον έλληνα Υπουργό Οικονομικών και θα δώσουν μία εβδομάδα ώστε η Αθήνα να πάρει τις τελικές αποφάσεις της.

Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την επόμενη Κυριακή 23 Απριλίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στο Ανόβερο της Γερμανίας όπου θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ κατά την οποία συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας και τα προβλήματα   που την ταλανίζουν: Η οικονομική και η προσφυγική κρίση.

Χθες η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα εγκαταλείψει την "τρόικα" που υποστηρίζει το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά η συμμετοχή του μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, ανάλογα με το πώς θα δομηθεί το πρόγραμμα στήριξης.

"Δεν θα αποχωρήσουμε", είπε η κα Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια ερωτήσεων στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. "Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και τις υποχρεώσεις των Ευρωπαίων εταίριων, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε".

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε ότι η χώρα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, αλλά “αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κούρεμα” στο κεφάλαιο, λέγοντας ότι το Ταμείο είναι ανοικτό σε επιμήκυνση των λήξεων, περίοδο χάριτος ή σε μείωση των επιτοκίων.

Πρόσθεσε ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα χρειάζεται ηρωικές προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Από την άλλη, αυτό που φαίνεται μη ρεαλιστικό είναι η υπόθεση η Ελλάδα να διατηρήσει το πλεόνασμα αυτό για πολλές δεκαετίες.

Επιμένει ο Νταισελμπλουμ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι παραμένουν αμετατακίνητοι στην επίτευξη του στόχου 3,5%, το 2018.

"Δεν βλέπω κάποια ευελιξία για το 3,5% το 2018, διότι ήταν ένας από τις βασικές παραμέτρους της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού. Έτσι, θα χρειαστούν τεράστιες προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά νομίζω ότι μπορεί να γίνει", είπε ο κ Ντάισλεμπλουμ.

Κατά τον ίδιο, δεν θα υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα και παρέπεμψε το ζήτημα στο Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερνταμ.

"Νομίζω ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο, είναι τολμηρό, οπότε το ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα γύρω απ'αυτό, τι κάνουμε "εάν", πρόσθεσε.

O επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι τελικά οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ θα συμφωνήσουν στις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η Ελλάδα και στο επικρατέστερο σενάριο για το μέλλον.

"Δεν έχει νόημα να διαφωνούμε για κάτι που εξ'ορισμού είναι αβέβαιο. Το ζήτημα είναι πώς να το διαχειριστούμε αν δημιουργήσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους".

"Οπότε χρειαζόμαστε μια πολιτική συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την αβεβαιότητα".