X

Αξιωματούχος ΔΝΤ: το Ταμείο “δεν βιάζεται” για την Ελλάδα

Επιμένει στην προληπτική ψήφιση μέτρων 3,6 δις το επιτελείο Τόμσεν. Ποια μηνύματα στέλνει για το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

Ant1news

«Το Ταμείο μετέχει στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν βιάζεται να τελειώσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης στο προσεχές Eurogroup στις 9 Μαΐου» δήλωσε στον ΑΝΤ1 και τον ανταποκριτή του στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, αξιωματούχος του Ταμείου που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

Όπως συμπλήρωσε με νόημα «προς το παρόν, από τις επαφές που γίνονται, δεν υπάρχει “λευκός καπνός”», ενώ το επιτελείο του Πόουλ Τόμσεν επιμένει στην σκληρή γραμμή που έχει χαράξει. 

Έτσι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμμένει στο προληπτικό πακέτο μέτρων 3,6 δις ευρώ, ζητώντας από την ελληνική πλευρά να τα ονοματίσει και να τα κοστολογήσει, ώστε να μπορούν οι τεχνοκράτες του Ταμείου να αποφανθούν για το κατά πόσον «τα νούμερα βγαίνουν», ενώ απορρίπτει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Θανάση Τσίτσα, τον «συμβιβασμό» που προτείνει η Αθήνα για τον «δημοσιονομικό κόφτη», δηλαδή τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν εάν η Ελλάδα δεν πιάσει τους στόχους ως το 2018, να αφορούν κατά 2/3 περικοπές δαπανών και κατά 1/3 επιπλέον έσοδα από αύξηση φορολογικών συντελεστών.

Άλλο δείγμα ότι «οι συζητήσεις δεν είναι ακόμη παραγωγικές σε σημαντικό βαθμό», σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Ταμείου, αποτελεί το γεγονός ότι το  ΔΝΤ «δηλώνει άγνοια» αναφορικά με την προετοιμασία ή την πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων ως την επόμενη Δευτέρα, μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup, των Υπουργών Οικονομικών Γερμανίας-Γαλλίας-Ελλάδας και αξιωματούχων της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ 

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον μέχρι το τέλος της εβδομάδας, διαλύοντας έτσι τα όποια σενάρια για έκτακτες συναντήσεις πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.