X

“Μπάχαλο” στο ΥΠΟΙΚ για την υστέρηση εσόδων

Τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για υστέρηση των εσόδων κατά 500 εκ. τον Ιούλιο, δημιούργησαν αναστάτωση. Τι υποστηρίζει ο Αλεξιάδης και τι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Ant1news

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που είδαν το φώς της δημοσιότητας, περίπου 500 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον μηνιαίο στόχο που είχε τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών διαμορφώθηκαν τα καθαρά έσοδα του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο, ωστόσο, στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016 τα έσοδα παραμένουν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ υψηλότερα του στόχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καθαρά έσοδα τον Ιούλιο ανήλθαν στα 4,8 δισ. ευρώ, αντί 5,3 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, παρουσιάζοντας απόκλιση της τάξης του 9,5%.

Ο Ιούλιος θεωρούνταν κρίσιμος μήνας, καθώς οι φορολογούμενοι έπρεπε να καταβάλουν 1,2 δισ. ευρώ για την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ ήταν ο πρώτος μήνας που κατεβλήθη ο ΦΠΑ με τον νέο υψηλό συντελεστή, που έχει από τον Ιούνιο αυξηθεί στο 24% από 23%.

Αν και ακόμα δεν είναι γνωστό από ποιους κωδικούς προέκυψε η «τρύπα» των 500 εκατ. ευρώ, είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο για τις αντοχές των φορολογουμένων. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο τα καθαρά έσοδα είναι μειωμένα κατά 3,5%, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Στα δημοσιεύματα αυτά πηγές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, απαντούσαν πως όχι μόνο δεν υπάρχει υστέρηση εσόδων, αλλά τον μήνα Ιούλιο τα κρατικά έσοδα υπερέβησαν τον στόχο κατά 105 εκ. ευρώ.

Αλεξιάδης: Υστέρηση τον Ιούλιο, αλλά υπέρβαση σε επίπεδο επταμήνου

Τις δικές του διευκρινίσεις επί του θέματος έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, σε συνέντευξη που έδωσε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά FM.

Ο κ. Αλεξιάδης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει υστέρηση στα έσοδα του Ιουλίου, κατεβάζοντας όμως το νούμερο στα 333 και όχι στα 500 εκ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα επισήμανε με έμφαση ότι σε επίπεδο επταμήνου, από την αρχή του 2016 δηλαδή, τα έσοδα παρουσίασαν υπέρβαση σε ποσοστό 1,02%.

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Υπέρβαση και όχι υστέρηση εσόδων

Σχολιάζοντας τον «θόρυβο» που προκλήθηκε μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για υστέρηση στα κρατικά έσοδα τον μήνα Ιούλιο και ενδεχόμενη ενεργοποίηση του «κόφτη», κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σχολίασαν τα εξής.

«Η υποεκτέλεση κατά τον μήνα Ιούλιο προκύπτει μόνο σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού που συντάχθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια του έτους οι μηνιαίοι στόχοι αναπροσαρμόζονται συνεχώς λαμβάνοντας υπόψη κάθε διαθέσιμη πληροφορία όπως οι εισπράξεις  των προηγούμενων μηνών, οι εποχικές διακυμάνσεις, οι παρατάσεις, κλπ.».

Σχολιάζοντας τα νούμερα που ακούστηκαν για την υστέρηση των εσόδων τον Ιούλιο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, «βάσει λοιπόν του αναθεωρημένου στόχου, οι ταμειακές εισπράξεις για τον Ιούλιο, όχι μόνο δεν υπολείπονται του στόχου, αλλά αντίθετα, υπάρχει υπέρβαση 105 εκ.

Με βάση τα παραπάνω δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία, ούτε φυσικά και τίθεται θέμα ενεργοποίησης του κόφτη. Άλλωστε, στο σύνολο του 7μήνου παρατηρείται υπέρβαση του στόχου των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 621εκ. προ επιστροφών φόρων και κατά 261εκ μετά τις επιστροφές. Αυτό το τελευταίο στοιχείο αξίζει να επισημανθεί, αφού οι  επιστροφές φόρων έχουν υπερβεί το στόχο:

-για τον Ιούλιο κατά 180εκ. (86% πάνω από το στόχο) και

-για το σύνολο του 7μήνου κατά 360εκ.( 24% πάνω από το στόχο)».

Ωστόσο οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκαν ότι, το «μαξιλαράκι» ασφαλείας είναι περιορισμένο καθώς, «αυτή η επιτάχυνση των επιστροφών φόρων είναι μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης που παρότι  μειώνει τα καθαρά έσοδα, προσφέρει πολύτιμες ανάσες ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».