X

Στην Kυβέρνηση το προσχέδιο συμφωνίας των δανειστών

Πού παραμένει «χάσμα» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα που θα περιέχεται στον προϋπολογισμό που αναμένεται να κατατεθεί αύριο.

Ant1news

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται το προσχέδιο συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το οποίο συνέτασσαν τις τελευταίες μέρες οι δανειστές.

Στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις βρέθηκαν λίγο πριν από τις 13:00 η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε προσερχόμενο στις διαβουλεύσεις ότι, «το βασικότερο αγκάθι παραμένει το ζήτημα των αλλαγών στα εργασιακά», παραδεχόμενο ότι η κυβέρνηση έχει λάβει το προσχέδιο της συμφωνίας που συνέταξαν οι δανειστές.

«Μας λείπουν 50 εκατ. για τον προϋπολογισμό του 2017», δήλωσε και αναφερόμενο στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είπε ότι οι δαπάνες για το 2017 έχουν εξευρεθεί, «μας λείπουν όμως 600 εκατ. για το 2018, καθώς οι δανειστές δεν δέχονται να καλυφθεί από την υπεραπόδοση εσόδων.

Στην Παιδεία έχουν κλείσει τα δύο – τρία μεγάλα ζητήματα που υπήρχαν, εκκρεμεί ωστόσο αυτό των απολύσεων των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, με τους δανειστές να ζητούν οι προσλήψεις και οι απολύσεις να είναι ελεύθερες, όπως σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Το ζήτημα αναμένεται να κλείσει σήμερα.

 

Στη Βουλή αύριο ο προϋπολογισμός

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό των δημοσιονομικών, που αποτελεί και το αντικείμενο της δεύτερης κατά σειράς συνάντηση εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους δανειστές (15:30).

Εκεί δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις σχετικά με την απόδοση των μέτρων που θα περιέχονται στον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος αναμένεται να συμφωνηθεί σήμερα στο σύνολό του, ώστε να κατατεθεί αύριο στη Βουλή, από τον Υπουργό Οικονομικών. Οι πληροφορίες θέλουν το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος να ξεπερνά το 1,8% του ΑΕΠ.

Στη συμφωνία όμως, θα πρέπει να περιλαμβάνεται και το νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, σημείο στο οποίο υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα. Η δυσπιστία για τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ του 2018 παραμένει από πλευράς δανειστών, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τριβές και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 κι έπειτα.

 

Οι διαβουλεύσεις Αθήνας – δανειστών συνεχίζονται αύριο, με μαραθώνιες επαφές και σύμφωνα με το σχεδιασμό, ολοκληρωθούν την Τρίτη, ενώ θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, με χρονικό ορίζοντα τη συνεδρίαση του Euroworking Group στις 28 Νοεμβρίου. 

Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν γεφυρωθεί, όχι μόνο οι διαφορές Αθηνών – δανειστών, αλλά και αυτές μεταξύ της ευρωπαϊκής πλευράς του κουαρτέτου και του ΔΝΤ. Θα πρέπει άλλωστε, να ξεκαθαριστεί αν θα συμμετάσχει ή όχι το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, θα συμμετάσχει, θα συντάξει το δικό του μνημόνιο.

Το πρόγραμμα των σημερινών συζητήσεων περιλαμβάνει και ραντεβού για τα ζητήματα Παιδείας (18:00), ενώ στις 20:00 θα συζητηθεί το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπου φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων.

Μετά την Τρίτη, οπότε και θα φύγουν οι δανειστές, αναμένονται στην Αθήνα οι Πιέρ Μοσκοβισί και Μπενουά Κερέ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αντίστοιχα.

Η συνολική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τα μέτρα του χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, παραμένει στόχος για την ελληνική κυβέρνηση.