X

Νέο “χτύπημα” Τόμσεν για συντάξεις και αφορολόγητο

Τι απαντά στο άρθρο του Πιέρ Μοσκοβισί για τα μέτρα στην Ελλάδα. Επιμένει για νέα, επώδυνα μέτρα. Τι λέει για την εισπραξιμότητα φόρων.

Ant1news

Νέο «χτύπημα» του Πόουλ Τόμσεν για την ανάγκη λήψης νέων, επώδυνων μέτρων από την ελληνική Κυβέρνηση.

Σε προσθήκη του, στο κείμενο του περιβόητου blog του Διευθυντή Ευρώπης του ΔΝΤ που είχε ανάψει «φωτιές» στην διαπραγμάτευση, ουσιαστικά απαντώντας στο άρθρο του Πιέρ Μοσκοβισί στους Financial Times, με το οποίο ο Επίτροπος είχε στηρίξει την Αθήνα που απέρριπτε τέτοια μέτρα, ο κ. Τόμσεν επανέρχεται κι επιμένει στις θέσεις του για την ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων, παραθέτοντας μια σειρά στοιχείων για να τις στηρίξει.

Το ΔΝΤ, χωρίς να κάμπτεται απο την αντίθετη άποψη της Κομισιόν, δεν υποχωρεί από την θέση του ότι είναι αναγκαία η μείωση συντάξεων και αφορολόγητου στην Ελλάδα, πέραν των περικοπών που έχουν ήδη υποστεί.

Παράλληλα, αναδεικνύει, μέσω των καινούριων παρατηρήσεων του, ως «μελανό» σημείο την χαμηλή εισπραξιμότητα φόρων από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ζητώντας αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ώστε να τονωθούν τα δημόσια έσοδα..

"Γενναιόδωρα" συντάξεις κι αφορολόγητο

Το Νομισματικό Ταμείο αμφισβητεί τα στοιχεία της ΕΕ για τις συντάξεις και το ύψος τους, υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα είναι υψηλές οι συντάξεις που απολαμβάνουν οι συνταξιούχοι συγκρτικά με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

 

Μάλιστα, το Νομισματικό Ταμείο κάνει λόγο για ένα «γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα», προσθέτοντας ότι «το επιχείρημα ότι οι υψηλές συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα είναι κατά κάποιον τρόπο δικαιολογημένες επειδή οι στοχευμένες κοινωνικές παροχές είναι τόσο χαμηλές, χάνει εντελώς το νόημα: οι στοχευμένες παροχές είναι ανεπαρκείς επειδή ακριβώς οι συνταξιοδοτικές παροχές διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Σε ότι αφορά το αφορολόγητο, ο Πόουλ Τόμσεν υπογραμμίζει στις νέες παρατηρήσεις του, ότι «περισσότεροι από τους μισούς μισθωτούς εξαιρούνται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου ατομικού εισοδήματος στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρωζώνης που είναι 8%».

Προσθέτει ότι «συνέπεια αυτής της περιορισμένης φορολογικής βάσης είναι ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι μη-βιώσιμα υψηλοί σε όλο τους το φάσμα, περιλαμβάνοντας όχι μόνον στη φορολογία του εισοδήματος, αλλά επίσης και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και άλλους φορολογικούς συντελεστές (ΦΠΑ, Φόρος Εισοδήματος Εταιρειών, κλπ.)». 

Οι νέες πιέσεις έρχονται μέσω ερωταποκρίσεων επί του αρχικού κειμένου του blog του, που προστέθηκαν στο κείμενο, ώστε να αποσαφηνιστούν οι θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.