X

ΔΝΤ στο πρόγραμμα ή πολύμηνη παράταση για την αξιολόγηση

Με νέα μέτρα η επιστροφή των δανειστών. Επιμένει σε συμμετοχή του ΔΝΤ η Γερμανία. Μήνυμα Τόμσεν για ομαδικές απολύσεις. Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ant1news

Προτεραιότητα της Αθήνας είναι να βρεθεί κοινός τόπος στο Eurogroup της 26ης Ιουνίου ώστε να επιστρέψουν οι δανειστές και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν παγώσει εδώ και εβδομάδες.

Το ΔΝΤ θέτει ως όρο επιστροφής του στην Αθήνα και συμμετοχής του στο πρόγραμμα τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων τις οποίες θεωρεί αναγκαίες, όπως η μείωση του αφορολόγητου ή η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Η Κυβέρνηση κρατά το «όπλο» των στοιχείων της ανάκαμψης της οικονομίας (αύξηση επενδύσεων, επενδύσεις παγίου κεφαλαίου των ελληνικών επιχειρήσεων, αύξηση πληθωρισμού, τόνωση εξαγωγών, προώθηση διαχείρισης κόκκινων δανείων) αλλά κυρίως τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού με το γερό μαξιλάρι πλεονάσματος έστειλε με τον πιο επίσημο τρόπο μήνυμα στους δανειστές.

Για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση ακόμα και μέσα στο Φεβρουάριο, θα πρέπει οι δανειστές να συμφωνήσουν σε κοινά αιτήματα αλλά και η Ελλάδα να τα δεχτεί. Στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί και η Κυβέρνηση δεν συμφωνήσει σε εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων – κάτι το οποίο ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο ότι δεν δέχεται – τότε το κλείσιμο της αξιολόγησης κινδυνεύει να μείνει στον «αέρα» για μήνες, ακόμα και μέχρι τον Ιούνιο.

Ολες οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης αλλά και του Κυπριακού θα συζητηθούν στο Πολιτικό Συμβούλιο που αν και ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, λόγω ύποπτου φακέλου που εντοπίστηκε, συνεδριάζει τελικά στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, ξεκαθάρισε εκ νέου χθες από το βήμα της Βουλής, ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα μετά το 2018». Ανοικτή φαίνεται ωστόσο, η Κυβέρνηση για παράταση του δημοσιονομικού «κόφτη», με κύκλους του Μαξίμου να διαρρέουν ότι, σε αυτόν μπορεί να περιληφθούν μειώσεις στις συντάξεις, όχι όμως και μείωση του αφορολόγητου.

Η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι που ταλανίζει τις τελευταίες μέρες όλες τις πλευρές. Η γερμανική πλευρά, προειδοποιεί μέσω Σόιμπλε ότι δεν θα υπάρξει πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, ενώ παράλληλα τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Μάλιστα, χθες η εκπρόσωπός του διέψευσε το δημοσίευμα της Bild, σύμφωνα με το οποίο ο Σόιμπλε επεξεργάζεται πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, σε χθεσινή παρουσία του σε παρουσίαση βιβλίου, δεν έκανε καμία αναφορά για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, επανέφερε ωστόσο το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, αποδίδοντας τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας στη χώρα μας στη μη απελευθέρωσή τους. Εκτίμησε δε ότι, η ανεργία θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα το 2038.

 

Απαραίτητη «βλέπει» τη συμμετοχή του Ταμείου και η Ολλανδία, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι, πριν από τις εκλογές που θα γίνουν στη χώρα στις 15 Μαρτίου, δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση δόσης χωρίς τη συμμετοχή του. Οι Αυστριακοί και οι Ισπανοί τονίζουν ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση για το χρέος πριν τη λήξη του προγράμματος, ενώ οι Γάλλοι είναι που εκφράζουν την άποψη ότι, μία μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα δεν θα τους έβρισκε αντίθετους.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, περιγράφουν μία κατάσταση εξαιρετικά δυσμενή για την Ελλάδα, στην περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αφού θα χρειαστούν μήνες για νέα συμφωνία. Ο λόγος είναι ότι, δεν μπορεί να συμφωνηθεί νέο πρόγραμμα πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι, τον Ιούλιο η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δάνειο ύψους σχεδόν 7 δισ.