X

Το ΔΝΤ επιδιώκει συμφωνία για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

Δήλωση Ράις για όσα "συμφώνησαν" Λαγκάρντ - Σόιμπλε, στο Νταβός. Επιστολή Τσακαλώτου με προτάσεις μέτρων για τα "αγκάθια".

Ant1news

Υπέρ της επίτευξης μίας “γρήγορης συμφωνίας” για ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα μπορεί να στηριχθεί με πόρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τάχθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε τετ α τετ που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Νταβός της Ελβετίας.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ διαβεβαίωσε τον Γερμανό Υπουργό ότι το ΔΝΤ σκοπεύει να παραμείνει με εποικοδομητικό τρόπο εμπλεκόμενο στις συνομιλίες για την βοήθεια προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Σόιμπλε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε με τον Σόιμπλε για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης κατά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και του είπε ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να συνεχίσει τη συμμετοχή του, ανέφερε ο εκπρόσωπος σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

H αποκάλυψη για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση Λαγκάρντ-Σόιμπλε έρχεται στον απόηχο της χθεσινής συνέντευξης του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, με την οποία διαμήνυσε ότι αν δεν μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αυτό θα λήξει.

Επιστολή Τσακαλώτου με προτάσεις για το “κλείσιμο” της αξιολόγησης

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, φαίνεται πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ετοιμάσει την «ολοκληρωμένη ελληνική πρόταση», την οποία θα παραδώσει στους ομολόγους του και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ως απόδειξη ότι η Κυβέρνηση συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του αδιεξόδου της αξιολόγησης.

 

Στην επιστολή θα περιγράφεται ένας «μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων», μέσω του οποίου θα απαντώνται οι ενστάσεις του ΔΝΤ για το διάστημα μετά το 2018, οπότε και θεωρητικά λήγει το τρίτο πρόγραμμα. Στον μηχανισμό θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για σκληρά μέτρα, όπως η παράταση του «κόφτη», η μείωση του αφορολόγητου» και ίσως και μια μείωση των συντάξεων, μέσω της προσωπικής διαφοράς.

Μέχρι στιγμής, το ακριβές περιεχόμενο του εν λόγω μηχανισμού βρίσκεται υπό συζήτηση στο κυβερνητικό επιτελείο, με τελική ημέρα ολοκλήρωσής του την Κυριακή. Το μόνο σίγουρο, όπως εμφανίζεται, είναι ότι η Βουλή θα ψηφίσει τον μηχανισμό, ως μηχανισμό, όχι όμως και τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται σε αυτόν.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει πάση θυσία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση κυβερνητικοί παράγοντες δεν έκαναν «ουδέν σχόλιο» για τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε, παρά το ότι πηγές του οικονομικού επιτελείου είχαν δώσει προηγουμένως αιχμηρή απάντηση στον Πολ Τόμσεν για τις προβλέψεις του σχετικά με την επαναφορά της ανεργίας στην Ελλάδα στα επίπεδα προ κρίσης το 2038.

Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου συνεδριάζει το ΔΣ του ESM με βασικό αντικείμενο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.