X

Λαγκάρντ: δεν μπορεί να γίνει “ειδική συμφωνία” για την Ελλάδα

Νέο μήνυμα της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου προς την Αθήνα και τους ευρωπαίους πιστωτές. Τι είπε για την μείωση του χρέους.

Ant1news


«Το ΔΝΤ κάνει ότι καλύτερο μπορεί για μια συμφωνία στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν μπορεί να παραβιάσει της αρχές του για να υπάρξει μια «γλυκιά» συμφωνία για την χώρα, δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας στο Ντουμπάι, η Κριστίν Λαγκάρντ, στέλνοντας το δικό της μήνυμα σε Αθήνα και ευρωπαίους δανειστές. 

Είπε, ωστόσο ότι η μείωση του βάρους των δανείων για την Ελλάδα μπορεί να γίνει χωρίς νέο κούρεμα των απαιτήσεων των ευρωπαίων δανειστών της.  

Μιλώντας στο Reuters,  η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε σε όσους επικρίνουν την στάση του Ταμείου, λέγοντας «μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε υπό όρους ισότιμης μεταχείρισης, με άλλα λόγια δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε μια «γλυκιά» συμφωνία για μια συγκεκριμένη χώρα, επειδή είναι αυτή η χώρα».

Προσέθεσε ότι «θα πρέπει να τηρούνται οι προϋποθέσεις που τηρούνται για όλες τις χώρες, διότι δανείζουμε κεφάλαια της διεθνούς κοινότητας».

Αναφορικά με το χρέος, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι το κλειδί των παρεμβάσεων δεν βρίσκεται τόσο στα χέρια των δανειστών, όσο της Ελλάδας, συνδέοντας το ευθέως με την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Όπως σημείωσε, «οι ευρωπαίοι έχουν επιμηκύνει επί μακρόν τις λήξεις ομολόγων κι έχουν χαμηλώσει σημαντικά τα επιτόκια. Προσφάτως πρότειναν νέα μέτρα για να μειώσουν ακόμη περισσότερο το βάρος του χρέους. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει λύση μέσω ενός μηχανισμού που δεν θα απαιτεί πραγματικό κούρεμα, εφόσον όμως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα θα υλοποιούνται».