X

Σκληροί όροι από τη Λαγκάρντ στη Μέρκελ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ συζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ με την Καγκελάριο της Γερμανίας. Συνάντηση Μέρκελ-Γιούνκερ.

Ant1news

«Η Ελλάδα δε χρειάζεται “κούρεμα” χρέος, τουλάχιστον στην παρούσα φάση», υποστήριξε σε δηλώσεις της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντηση που είχε με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Επεσήμανε, όμως, ότι θεωρεί αναγκαία την αναδιάρθρωση χρέους, με μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του προγράμματος.

«Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι μετά την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές, προσεγγίζοντας τις θέσεις των Θεσμών, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις που έχουμε βάλει προκειμένου να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε επίσης ότι η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό, τις οποίες έχει αξιώσει το Ταμείο ως προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης.

«Προφανώς, η δεύτερη φάση θα είναι το επίπεδο του χρέους το οποίο η χώρα μπορεί να διαχειριστεί και το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί αναλόγως. Η έκταση της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί φυσικά από το πόσες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν, πόση πρόοδος θα σημειωθεί, πόσο ισχυρή θα είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος», συνέχισε η κ. Λαγκάρντ.

«Αυτό που θα χρειαστεί δεν είναι ένα “κούρεμα”, εφόσον υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά μία σημαντική επέκταση της ωρίμανσης των ομολόγων, μία σημαντική μείωση των επιτοκίων και αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με λεπτομέρεια εν ευθέτω χρόνω καθώς θα σημειώνεται πρόοδος στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

Συνάντηση Μέρκελ - Γιούνκερ

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε απόψε ιδιαίτερη συνάντηση και δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Λίγες ώρες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επικρίνει για μία ακόμη φορά τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, τα οποία, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, προκαλούν «σημαντικές οικονομικές, αλλά και πολιτικές στρεβλώσεις σε όλη την ευρωζώνη».

Ο Επίτροπος κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση «να κάνει περισσότερα» για να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να εντείνει την εσωτερική ζήτηση. Το 2016 οι γερμανικές εξαγωγές κατέγραψαν μία αύξηση-ρεκόρ, και μάλιστα για έβδομη συνεχή χρονιά, με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να φτάσει για πρώτη φορά τα 253 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται στη γερμανική πρωτεύουσα και ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, για πρώτη φορά υπό τη νέα του ιδιότητα. Ο Ταγιάνι θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον απερχόμενο πρόεδρο της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ, ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στο Βερολίνο.