X

ΔΝΤ: απαιτείται ακόμη δουλειά για μια συμφωνία

"Βόμβα" από τον Εκπρόσωπο του Ταμείου για τις «υπογραφές από την αντιπολίτευση» για τα μέτρα, ενώ δεν υπάρχουν νέα απο την διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες..

Ant1news

Ψαλίδισε τις ελπίδες της ελληνικής πλευράς για την επίτευξη μιας τεχνικής συμφωνίας πριν απο το Eurogroup της 7η; Απριλίου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δηλώνοντας ότι παραμένουν στην διαπργμάτευση τα βασικά αγκάθια των Εργασιακών και του Ασφαλιστικού, τα οποία αποτελούν τα πλέον καυτά μέτωπα της διαπτραγμάτευσης που συνεχίζεται στις Βρυξέλλες μεταξύ Ελλήνων υπουργών και των επιεκφαλής των τενχικών κλιμακίων των δανειστών.

"Οι συζητήσεις είναι ζωντανές, έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά", τόνισε με έμφαση ο κ. Ράις, αναφερόμενος σε διαφορές που παραμένουν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης

Ο Εκπρόσωπος του Ταμείου απέφυγε να κάνει εκτίμηση για το  χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων, ενώ μετά απο ερώτημα για το αν έχουν ζητηθεί υπογραφές απο την αξίωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα για τα επερχόμενα μέτρα, χωρίς να αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο, δήλωσε "είναι σημαντικό για εμάς να υπάρχει ισχυρή ιδιοκτησία για την επιτυχία του προγράμματος. Δεν έχουμε επαφή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά είναι αλήθεια πως έχουμε ζητήσει στο παρελθόν συναίνεση από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, αυτό το ζητάμε όταν υπάρχει συμφωνία στην κατεύθυνση ενός προγράμματος. Προς το παρόν απέχουμε από αυτό".

"Σιγή ασυρμάτου" απο τις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες αναμένονται και σήμερα "μαραθώνιες", καθθα ολοκληρωθούν σήμερα και αναμένεται να είναι μαραθώνιες, ενώ καθώς βάσει χρονοδιαγράμματος ο κύκλος επαφών δανείστών - υπουργών στην βελγική πρωτεύοσα θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης.

 

Στα ανοιχτά θέματα, εκτός των εργασιακών και του ασφαλιστικού, περιλαμβάνονται και τα ενεργειακά. Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί έστω σε ένα "προσύμφωνο", ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, με τελικό στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο έστω κι ανήμερα του Eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς σε άλλη περίπτωση τα σενάρια είναι πολλά και όλα δυσοίωνα.

Οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες είναι όλες μέσω διαρροών και νωρίτερα ανέφεραν προσέγγιση σε εργασιακά και ασφαλιστικό (πχ. μείωση συντάξεων), λόγω «υποχωρήσεων» της Ελληνικής Κυβέρνησης.

 Όλα αυτά ενώ η ελληνική οικονομία συνεχίζει να πιέζεται, όπως δείχνουν τόσο η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία έρχονται δεκάδες χιλιάδες "λουκέτα" στην αγορά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά και η συνεχής τις τελευταίες εβδομάδες αύξηση του όρίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, σημάδι της πίεσης της ρευστότητας των τραπεζών.

Μιλώντας στην Βουλή, ο Νίκος Παππάς εξέφρασε την ελπίδα να μην επικτρατήσουν οι ακραίες λογικές στην διαπραγμάτευση, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι "το πρόβλημα της χώρας είναι το δίδυμο Τσίπρας - Καμμένος" και ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι "και "Χάρτα του Τσίπρα" να το πουν πάλι 4ο μνημόνιο έρχεται".

 

Τον Απρίλιο να φτάσουμε σε λύση

«Το δίλημμα είναι σαφές ή θα επανακτήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο και το κοινωνικό κεκτημένο ή θα παραμείνουμε σε ρατσιστικά συνθήματα που δυστυχώς ακούγονται και από επίσημα χείλη» σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Η Ελλάδα επιλέγει την πρώτη κατηγορία και είναι αποφασισμένη να δουλέψει γι’ αυτό» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Γκάμπριελ αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε πως πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις, σημείωσε ότι «πρέπει να δουλέψουμε όλοι, ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε σε λύση... Δεν θέλουμε να έχουμε μια ιστορία χωρίς τέλος». Επισήμανε δε πως «δεν πρέπει να διαιρεθεί η Ε.Ε., πρέπει να μείνει ενωμένη. Γιατί ακόμα και η Γερμανία που έχει δυνατή φωνή δεν θα ακούγεται και δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει οικονομίες όπως η  Κίνα,  οι  ΗΠΑ  και η Ρωσία».