X

Αποκάλυψη Τόμσεν για τις διαπραγματεύσεις και το χρέος

Τι είπε ο Πολ Τόμσεν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Ant1news

Για τις διαφορές και τις συγκλίσεις δανειστών – Ελλάδας μίλησε την περασμένη Πέμπτη ο Πολ Τόμσεν, τονίζοντας ότι το βασικότερο θέμα όπου υπάρχουν αποστάσεις είναι αυτό των εργασιακών.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, συμμετείχε σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σπουδών του St Antony's College στην Οξφόρδη, με θέμα «Η Ελλάδα και η Ζώνη του Ευρώ: Η προοπτική του ΔΝΤ».

Όπως άφησε να εννοηθεί, υπάρχουν διαφορές σχετικά με της χρήση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και για τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ξεκαθάρισε για τα εργασιακά, ότι το ΔΝΤ ζητά να μην αντιστραφούν οι μεταρρύθμισες στην αγορά εργασίας, εννοώντας το πλαίσιο που ισχύει σήμερα για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας , την υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων και το θέμα του κατώτατου μισθού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Cnn.gr, ο Τόμσεν είπε ότι υπάρχουν μεταξύ δανειστών και Αθήνας στους τομείς του Δημοσίου, στα φορολογικά και στα ασφαλιστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι το Ταμείο επιθυμεί τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα να εφαρμοστούν για φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές και για εξόφληση του χρέους.

Επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους, τονίζοντας ότι, όσες μεταρρυθμίσεις κι αν γίνουν στην Ελλάδα, δε θα καταστεί βιώσιμο το χρέος και πως όση και να είναι η ελάφρυνση, «δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πληρώνει συντάξεις στα επίπεδα της Γερμανίας».

Ξεκαθάρισε, τέλος ότι, όταν κλείσει η διαπραγμάτευση για τις μεταρρυθμίσεις, θα ξεκινήσει η εντατική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων.  «Χρειαζόμαστε να έχουμε μια ευρύτερη κατανόηση για τα μέτρα που θα απαιτηθούν. Αυτή είναι μια συζήτηση που απομένει να γίνει», είπε σχετικά.