X

Διπλό “μπλόκο” του ΔΝΤ στην διαπραγμάτευση

Οι "νάρκες" Τόμσεν και η "προοπτική του Ιουνίου". Τι λένε οι Ευρωπαίοι, Κόντρα Μαξίμου-ΝΔ για τα μέτρα. Αίσθηση από την «κατοχική Κυβέρνηση» του Δ. Καμμένου

Ant1news

“Ναρκοπέδιο” στον δρόμο της Αθήνας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στρώνει το Νομισματικό Ταμείο. Ο Πόουλ Τόμσεν μιλώντας στην Οξφόρδη για την Ελλάδα, παραδέχθηκε πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Δημόσιο, την μείωση αφορολόγητου και τις συντάξεις, πίεσε όμως για εις βάθος παρεμβάσεις στα εργασιακά, ως προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας.

Παράλληλα, ο Διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ «έριξε το μπαλάκι» στους Ευρωπαίους για την ανάγκη διευθέτησης του χρέους, λέγοντας ότι αλλιώς δεν έχουν νόημα οι μεταρρυθμίσεις, που όμως – σε κάθε περίπτωση - πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, φωτογραφίζοντας ως πρώτη την νέα μείωση στις συντάξεις.

«Τον Ιούνιο οι αποφάσεις»

Όλα αυτά, ενώ σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητου γραφείου, που όμως λειτουργεί στους κόλπους του ΔΝΤ, παραπέμπονται για τον Ιούνιο οι όποιες αποφάσεις του Ταμείου για συμμετοχή με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, λόγω αναθεώρησης της στρατηγικής του σε προγράμματα διάσωσης χωρών σε νομισματική ένωση, όπως η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι καλούν την Κυβέρνηση να κλείσει το ταχύτερο την συμφωνία με τους δανειστές, ενώ η Κυβέρνηση, διά του Γιώργου Κατρούγκαλου, επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στο ΔΝΤ.

Μαίνεται η πολιτική κόντρα

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ μένουν μόλις 12 ημέρες ως το κρίσιμο Eurogroup και με τα «αγκάθια» των εργασιακών και της ενέργειας να παραμένουν στο τραπέζι.

Στην Αθήνα ωστόσο μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τα μέτρα, που το Μαξίμου λέει ότι θα περάσουν άνετα από την Βουλή. 

 

Καμμένος: είμαστε κι εμείς «κατοχική Κυβέρνηση»

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι και η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι «κατοχική, όπως όλες στην Ελλάδα από το 2010 και μετά», υποστηρίζοντας ότι η τακτική της στις διαπραγματεύσεις συνιστά «οικονομικό ανταρτοπόλεμο».

Δηκτικός για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης, λέγοντας ότι «η διαπραγμάτευση γίνεται από άτομα του κομματικού σωλήνα,  με αποτέλεσμα να μην ξέρουν πώς να τελειώσουν τη δουλειά».

Το οικονομικό επιτελείο πάντως εμφανίζεται αισιόδοξο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με το κουαρτέτο των δανειστών, ως το Eurogroup της 7ης Απριλίου.