X

Ανησυχία ΔΝΤ για ανάπτυξη και ανεργία

Μειώνει τις εκτιμήσεις του για το ρυθμό ανάπτυξης το 2017. Τι προβλέπει για την ανεργία. Νέο μήνυμα Λαγκάρντ για χρέος και μεταρρυθμίσεις.Η συγκράτηση δαπανών “έσωσε” το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Η πρώτη από τις εκθέσεις του ΔΝΤ, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ενόψει της Εαρινής Συνόδου, δείχνει ότι μειώνει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, πράγμα που αναμένεται να επικαλεστεί η Κριστίν Λαγκάρντ στην Σύνοδο, αλλά και επιμένει για το θέμα των πλεονασμάτων.

«Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις στηρίζονται στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ με βάση τα τελευταία ψηφισμένα δημοσιονομικά μέτρα και υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ταμείο στις Εαρινές του Προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, κρατώντας τις αναλυτικές προβλέψεις για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και του Χρέους ως την αυριανή δημοσιοποίηση της ειδικής έκθεσης Fiscal Monitor. 

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη

Ειδικότερα σύμφωνα με την έκθεσή του World Economic Outlook, το ΔΝΤ μειώνει τις εκτιμήσεις του για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2017,  από το  2,8% που προέβλεπε τον περασμένο Οκτώβριο σε 2,2%! Με βάση την έκθεση του ΔΝΤ τον Οκτώβριο η πρόβλεψη για το 2016 είναι 1,6% εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις και σε βάθος χρόνου το ΔΝΤ προκαλούν ανησυχία, αφού δεδομένων των συνθηκών και λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις άλλων διεθνών οργανισμών και αναλυτών, που έχουν φτάσει να προβλέπουν ακόμα και ανάπτυξη 0,4% για το έτος, η πρόβλεψη μπορεί να θεωρηθεί παραπάνω από ικανοποιητική εφόσον επιβεβαιωθεί.

Μπορεί το 2018, η οικονομία να συνεχίσει να επεκτείνεται με ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ, όμως μεσοπρόθεσμα, η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 1% για το 2022 κι αυτό το στοιχείο αν μη τι άλλο προβληματίζει εν όψει της νέας Ανάλυσης Βιωσιμότητας του Χρέους, καθώς όσο πιο χαμηλά μπαίνει ο πήχης του ΑΕΠ, τόσο μεγαλύτερες παρεμβάσεις θα απαιτεί το Ταμείο από τους Ευρωπαίους.

«Δικαιώνεται» ο Τόμσεν για μη μείωση της ανεργίας

Προβληματισμό προκαλούν οι εκτιμήσεις για την ανεργία, που σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα διαμορφωθεί στο 21,9% αντί 21,3% φέτος, ενώ για το 2018 δεν προβλέπεται υποχώρηση της κάτω από τα επίπεδα του 21%, με δεδομένο ότι το Ταμείο εκτιμά ότι η ελληνική ανεργία έχει αποκτήσει δομικά στοιχεία κι ως εκ τούτου η αποκλιμάκωση της θα είναι βραδεία και μόνο υπό την προϋπόθεση διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων- υπηρεσιών.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο πήχης για φέτος ανεβαίνει στο 1,3% από το 0,6% του Οκτωβρίου, καθώς οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων και της ανόδου της διεθνούς τιμής του πετρελαίου είναι πολύ μεγαλύτερες. Για το 2018 ο πήχης ανεβαίνει στο 1,4%, με προοπτική να φτάσει στο 1,7% το 2022.

 

Νέο μήνυμα Λαγκάρντ για χρέος και μεταρρυθμίσεις

Στο μεταξύ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες επανέλαβε ότι το ΔΝΤ δε θα δεχθεί παράλογες απαιτήσεις, ενώ προειδοποίησε εκ νέου ότι αν το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, βάσει των κανόνων του Ταμείου, αυτό δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφερόμενη στο δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδος και τις διαφορές του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως στόχος είναι να υπάρξει σύγκλιση των απόψεων στα βραχυπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα και στα μεσοπρόθεσμα τα οποία θα καθορίσουν και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Η συγκράτηση δαπανών “έσωσε” το πρωτογενές πλεόνασμα

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε το Υπ. Οικονομικών, λίγα 24ώρα πριν από την ανακοίνωση της Eurostat των αποτελεσμάτων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το «κράττει» στις κρατικές δαπάνες, που ξεπέρασε το 1 δις ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2017 έσωσε την παρτίδα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού κι επίτευξης των στόχων.

Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 πάντως επιτεύχθηκε μόνο και μόνο λόγω της συγκράτησης των κρατικών δαπανών, καθώς τα δημόσια έσοδα παρουσιάζονται μειωμένα, λόγω και της μη ολοκλήρωσης, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, της μεταβίβασης εντός του Μαρτίου των περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport κι επομένως στην μη είσπραξη του τιμήματος των 1,234 δις ευρώ.