X

“Παράθυρο” για επιπλέον μέτρα το 2018 άνοιξε το ΔΝΤ

Με τα σημερινά δεδομένα, δεν θεωρεί εφικτό τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Τι εκτιμά για το 2017. Σύσκεψη Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο στο Μαξίμου.

Ant1news

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την έκθεση Fiscal Monitor, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου στην Ουάσινγκτον, στην οποία αποδέχεται τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,3% του ΑΕΠ το 2016 (έναντι μνημονιακού στόχου 0,5%), τις οποίες είχε προαναγγείλει και η Επιτροπή με τον κ. Μοσκοβισί να αναφέρεται σε πλεόνασμα πάνω από το 3% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, το ΔΝΤ προβλέπει ότι για το 2018 δεν θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στο Μνημόνιο, ήτοι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, προβλέποντας ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 2%, από 1,5% που προέβλεπε τον περασμένο Οκτώβριο. Στην συνέχεια, δηλαδή από το 2019 έως και το 2022 το Ταμείο εκτιμά ότι ο Προυπολογισμός της Ελλάδος θα εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ μόνον.

Ως εκ τούτου, πέρα από την επιβεβαίωση της ανάγκης λήψης μέτρων αξίας ίσης με το 2% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά, το ΔΝΤ καταγράφει και απόκλιση 1,5% του ΑΕΠ (περίπου 2,5 δισ. ευρώ) από τον μνημονιακό στόχο του 2018.

Για το 2017 το Ταμείο προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υποχωρήσει στο 1,7% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας στο υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής, για φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι 1,75%.

Το Δημόσιο Χρέος το Ταμείο προβλέπει ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται έως και το 2018 οπότε αναμένεται να “αγγίξει” το 181,5% του ΑΕΠ από 180,7% το 2017 (υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη για το 2017 τον Οκτώβριο ανέβαζε το χρέος στο 184,7% του ΑΕΠ) Σημειώνεται ότι το 2016 το χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 181,3% του ΑΕΠ. Από το 2019 προβλέπεται αποκλιμάκωση του στο 174,3% για να μειωθεί το 2022 στο 162,8% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες συνιστώσες του κρατικού Προϋπολογισμού το Ταμείο προβλέπει ότι τα έσοδα θα αγγίξουν ως ποσοστό το 50,3% του ΑΕΠ το 2016, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο που έχει επιτευχθεί από το 2008 και εντεύθεν. Στη συνέχεια ωστόσο θα υποχωρήσουν στο 48,9% του ΑΕΠ φέτος, και στο 47,3% το 2018, ενώ το 2019 θα μειωθούν περαιτέρω στο 46,4%, για να φθάσουν το 44,7% το 2022. Αντιστοίχως οι δαπάνες το 2016 προβλέπεται ότι θα υποχωρήσουν στο 50,3% του ΑΕΠ από 51,2% το 2015. Το 2018 εκτιμάται περαιτέρω συρρίκνωση τους στο 48,3%, και στο 47,8% 2019, για να φθάσουν το 47,2% το 2022.

Σε κάθε περίπτωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διευκρινίζει ότι οι προβλέψεις αυτές προϋποθέτουν την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής του ESM. Στηρίζονται δε σε προκαταρκτικά στοιχεία της 15ης Φεβρουαρίου και επομένως μπορεί να αναθεωρηθούν μετά τη δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων από την Εurostat την 21η Απριλίου.

Σύσκεψη υπό τον Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, της Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Παπαδημητρίου και ο κ. Χουλιαράκης, θα βρίσκονται από αύριο στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχουν επαφές για προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το χρέος, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο. Στόχος να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις των δανειστών για το χρέος. Ήδη το Ταμείο διαμηνύει ότι χωρίς διευθέτηση του χρέους δεν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Χαιρετίζοντας την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η αξιολόγηση θα κλείσει πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου και θα συνοδεύεται, τουλάχιστον, από έναν οδικό χάρτη για τη βιωσιμότητα του χρέους, εκτίμησε ο αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον “Real FM”. Παράλληλα, άφησε αιχμές για το ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι σαν τον εμπρηστή που κατηγορεί τον πυροσβέστη ότι δεν ήρθε γρήγορα», καθώς «η στάση του Ταμείου ήταν που καθυστέρησε το αποτέλεσμα της αξιολόγησης».

«Η Κυβέρνηση μας κρίνεται από το κατά πόσο η ανάπτυξη είναι διατηρήσιμη, δίκαιη και  κτήμα του συνόλου της κοινωνίας. Αυτό είναι το στοίχημα μας», δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

 

Υπέρ της πλήρους συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα τάχθηκε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούσιν, αν και όπως είπε δεν του έχει παρουσιαστεί ακόμη συγκεκριμένο σχέδιο. «Ελπίζουμε σε ένα παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στην τηλεόραση του Bloomberg.

Κληθείσα να σχολιάσει τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μοσκοβισί, απάντησε τα εξής:

«Λαμβάνουμε υπόψη τις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ. Η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις επικαιροποιημένες εαρινές προβλέψεις της το Μάιο και θα συμπεριλάβει τα στοιχεία της προσεχούς αποστολής των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα που θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ηπιότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής το Φεβρουάριο, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας υπογραμμίζει την ανάγκη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και καλωσορίζουμε τη συμφωνία του Eurogroup του Απριλίου που οδεύει προς αυτήν την κατεύθυνση».