X

Πηγή ΔΝΤ: εγγύηση για λύση οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας

Μοχλός πίεσης για λύση οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, σύμφωνα με αξιωματούχο. Πότε «βλέπει» τη συμφωνία για το χρέος.

Ant1news

Οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον ερχόμενο Ιούλιο είναι η μεγαλύτερη εγγύηση ότι οι δανειστές της χώρας θα καταλήξουν σε συμφωνία για το χρέος, σύμφωνα με πηγή του ΔΝΤ, που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή στο CNBC, οι Ευρωπαίοι και οι τεχνικές ομάδες του Ταμείου δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες οικονομικές προβλέψεις, την ώρα που ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και οι εκλογές στη Γερμανία, έχουν προκαλέσει την καθυστέρηση της διαδικασίας.

Σύμφωνα, πάντως, με τον ίδιο, οι πιστωτές της Ελλάδας θα διασφαλίσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης σε περίπου τρεις εβδομάδες.

«Κάποιος πρέπει να κάνει κάποια υποχώρηση. Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σε τρεις εβδομάδες, λόγω της πίεσης χρόνου», τόνισε η πηγή μιλώντας στο διεθνές δίκτυο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, που επίσης έχει γνώση των συζητήσεων, υποστήριξε στο ίδιο δίκτυο πως, «είναι στόχος μας να φτάσουμε σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου», «δείχνοντας» την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, ωστόσο, αν και εμφανίζεται βέβαιος για την επίτευξη της συμφωνίας για το χρέος, αμφιβάλλει πως η Ελλάδα θα πάψει να είναι «οικονομικός πονοκέφαλος» για την ευρωζώνη.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, θα πάρει 20 χρόνια για να ‘’φτιάξουμε’’ την Ελλάδα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια στο μέλλον, παρά το ότι βρίσκεται στα τέλη του τρίτου πακέτου για τη διάσωση της οικονομίας της. Στηριζόμενοι στη «δυσκαμψία» που παρουσιάζεται στην αγορά εργασίας, αλλά και τα δημογραφικά στοιχεία, ως πιο κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενισχύουν τις υποθέσεις τους.

Ως οικονομολόγος θα συμφωνούσα, αλλά ως αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν μπορώ. Δεν μπορούμε να πάμε στο συμβούλιό μας και να πούμε ότι εργαζόμαστε πάνω σε ένα πρόγραμμα, αλλά θα υπάρξει κι άλλο στο μέλλον», τόνισε και επεσήμανε: «Το συμβούλιο θα έλεγε, πάρτε τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην έχουμε άλλο πρόγραμμα στο μέλλον».

Έλληνας Μακρόν

Το ΔΝΤ συμμετέχει στην τρίτη διάσωση της Ελλάδας, αλλά ανεπίσημα, τονίζει το διεθνές δίκτυο. Το Ταμείο χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους και θα εφαρμοστούν ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν πως η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει σε οικονομική ανάπτυξη.

«Αν είχαμε έναν Έλληνα Μακρόν, θα μπαίναμε αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε ο αξιωματούχος, κάνοντας αναφορά στην εστίαση του Γάλλου Προέδρου σε ευρείες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες, το Ταμείο θα συμμετάσχει και επισήμως στη διάσωση –δεδομένου ότι αυτό είναι βασικό για χώρες όπως η Γερμανία που έχει πει στο λαό της ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει και βρίσκεται ενόψει ομοσπονδιακών εκλογών το Σεπτέμβριο. Ωστόσο είναι αβέβαιο το πώς θα εξελιχθεί αυτή η συμμετοχή.

«Θα έχουμε κάποια συμμετοχή από το ΔΝΤ, αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό», εκτίμησε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Johannes Mayr, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στην Bayern.