X

Αποκλειστικό: Αυτή είναι η φόρμουλα Τόμσεν για την Ελλάδα

Αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΝΤ1 για την πρόταση που ετοιμάζεται να καταθέσει ο Πολ Τόμσεν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Πότε "βλέπει" εκταμίευση από το ΔΝΤ.

Ant1news

Το ΔΝΤ επεξεργάζεται τη φόρμουλα  με την οποία θα βοηθήσει το Βερολίνο να δικαιολογήσει την εκταμίευση της δόσης και παράλληλα θα διευκολύνει την Κριστίν Λαγκάρντ να πάει στο εκτελεστικό συμβούλιο και να ζητήσει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όλα αυτά στη βάση της πρότασης για κατ’ αρχήν συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά με χρηματοδότηση που εξαρτάται από ενδεχόμενη συμφωνία με την ευρωπαϊκή πλευρά γύρω από τα μέτρα για το χρέος, μιας πρότασης που είχε συζητηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και απέρριψε η Αθήνα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, ο Πολ Τόμσεν κάνει συνεχείς επαφές και προσπαθεί να βρει μια παραλλαγή, με προσαρμογές όμως αυτής της πρότασης που ίσχυσε πριν από 20-30 χρόνια για ανάλογα προγράμματα του ΔΝΤ, που εφαρμόστηκαν για χώρες της Λατινικής Αμερικής και Αφρικής, για να αρθεί το αδιέξοδο.

Αυτή η πρόταση θα προβλέπει, πριν τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018 και μετά τις γερμανικές εκλογές, την εκταμίευση των χρήματων του ΔΝΤ. Το πότε θα προβλέπεται το χρονικό αυτό σημείο είναι το σημείο αιχμής των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ένιψε τας χείρας του για την κατάσταση στην Ελλάδα, σήμερα ωστόσο οι New York Times, σε κεντρικό άρθρο, μιλούν ανοιχτά για ευθύνες που έχει ως προς τη μη επίτευξη συμφωνίας για το ζήτημα του χρέους, ευθύνες που η εφημερίδα συνδέει με τις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία.

«Οι πιστωτές απέτυχαν σκανδαλωδώς να συμφωνήσουν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος παρά το ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε πειθήνια το νέο πακέτο των μέτρων λιτότητας» γράφει η εφημερίδα.