X

Τόμσεν: είμαστε σε συμφωνία με την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Για επικοδομητική πρόταση από πλευράς του ΔΝΤ κάνει λόγο ο Τόμσεν. Τι δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου.

Ant1news

«Στο θέμα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, πρέπει να δώσω έμφαση στο ότι δεν βλέπουμε καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει στρατηγική για να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα το θέμα των ιδιαίτερα υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πόλ Τόμσεν.

Όπως δήλωσε στο FT Investement Managament Summit ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ: «Υπό αυτό το πρίσμα προτείναμε να επικαιροποιηθεί το Asset Quality Review (AQR) που έγινε το 2015 ως την επόμενη άνοιξη.

Η ΕΚΤ αντιπρότεινε να έρθει νωρίτερα το ήδη προγραμματισμένο stress test και να προχωρήσει σε στοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να αξιολογήσουμε αν η υφιστάμενη στρατηγική για την εξασφάλιση της ισχύος του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσουμε σε AQR.

Νομίζουμε ότι αυτή είναι μια επικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρύτερους στόχους και συζητούμε τώρα τις ακριβείς λεπτομέρειες με τους συναδέλφους της ΕΚΤ».

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είχαν το απόγευμα στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Ν. Καραμούζης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργανώνουν οι Financial Times και στη σκιά των επικείμενων stress tests των ελληνικών τραπεζών.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του Ταμείου, τόνισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδιαφέρεται κατά κύριο λόγο να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μία αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την μείωση των κόκκινων δανείων τους.

Ο ίδιος δεν επεκτάθηκε περισσότερο στο θέμα, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος χαρακτήρισε εποικοδομητική την πρόταση της ΕΚΤ για τα stress test των ελληνικών τραπεζών. Ο κ. Μάρεϊ δεν απεδέχθη ότι το Ταμείο "υπέστη ήττα" ή αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εγκαταλείποντας το αίτημα που είχε θέσει το ίδιο για την διενέργεια ενδελεχούς ελέγχου των ελληνικών τραπεζών (AQR) παράλληλα με την προγραμματισμένη άσκηση προσομοίωσης σε ακραίες συνθήκες (stress test).

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το ΔΝΤ συμμερίζεται την πρόταση της ΕΚΤ την οποία θεωρεί ιδιαιτέρως εποικοδομητική. Υποστήριξε δε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με την ελληνική κυβέρνηση με την οποία συνεργάζεται αρμονικά. Υπογράμμισε δε ότι το Ταμείο δεσμεύεται πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα. Τέλος επιβεβαίωσε πως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει συναντήσεις με Έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο.