X

Τόμσεν: δεν χρειάζονται 100 χρόνια για να αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος

Τι προτείνει για την αποπληρωμή του χρέους ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη…

Ant1news



Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική επιμήκυνση των λήξεων για να μπορέσει να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Poul Thomsen στην  αυστριακή εφημερίδα der Standard, όπως μετέδωσε το Reuters.

"Θεωρούμε ότι η παράταση των λήξεων είναι αρκετή, αλλά θα πρέπει να είναι σημαντική. (Αλλά) όχι 100 χρόνια. Η παράταση συζητείται αυτή τη στιγμή", πρόσθεσε ο Τόμσεν.  εφημερίδα

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην ευρωζώνη, είπε ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει τις διάφορες προτάσεις για την εμβάθυνσή της και τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και ενός ταμείου εγγύησης καταθέσεων.

"Η αμοιβαιοποίηση των κινδύνων θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει προβλήματα, ωστόσο, για αυτό το να μοιράζεσαι τους κινδύνους δεν πρέπει να σημαίνει ότι κάποιες χώρες θα ξεχάσουν την πειθαρχία".  

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Τόμσεν,  στηρίζει την ιδέα ενός κοινού προϋπολογισμού στην ευρωζώνη, ώστε να υπάρχει θωράκιση από μελλοντικά οικονομικά σοκ.

Συμπλήρωσε, όμως ότι για να “δουλέψει” ο κοινός προϋπολογισμός, οι χώρες θα πρέπει να τηρούν τους κοινούς κανόνες όσον αφορά το χρέος.