X

ΔΝΤ: περιμένουμε τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για το χρέος

«Υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές» τονίζει το Ταμείο. Η αισιοδοξία των Βρυξελλών και η προληπτική γραμμή.

Ant1news

Την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώσει με αξιόπιστο τρόπο το χρέος της Ελλάδος, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

O Τζέρι Ράις, τόνισε ότι ακόμη δεν έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές του Ταμείου με τους Ευρωπαίους, προκειμένου να εγκριθεί από το ΔΝΤ η ενεργοποίηση της προληπτικής γραμμής πίστωσης που περιλαμβάνει το επί της αρχής πρόγραμμα. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΔΝΤ έχει ένα «επί της αρχής» πρόγραμμα με την Ελλάδα και προκειμένου να ενεργοποιηθεί θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: να εφαρμόζεται το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων - κάτι που γίνεται και υπάρχει πρόοδος - και να υπάρξει ελάφρυνση χρέους, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του.

«Όταν θα έχουμε και τα δύο αυτά ζητήματα στη θέση τους θα πάμε στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο για να ενεργοποιήσουμε το "επί της αρχής" πρόγραμμα», είπε, συμπληρώνοντας ό,τι αν κι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους σε σχέση με το 2015, δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές.

Πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ακόμη υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας πάντως ότι παραμένουν οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, γεγονός που καθιστά αβέβαιη τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για την γ΄ αξιολόγηση 

Εν τω μεταξύ, αισιοδοξία ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης βρίσκεται πάρα πολύ κοντά εξέφρασε σήμερα, στις Βρυξέλλες, αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ενόψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

 

Όπως ανέφερε, "βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας των ελληνικών μνημονίων, καθώς το τρίτο πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος του. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν, στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, την πορεία της τρίτης αξιολόγησης. Η λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης» που καταθέτουν οι θεσμοί σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτουμένων που έχουν συμφωνηθεί αναμένεται να είναι έτοιμη ως την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου".

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, καθώς το Ιανουάριο νομοθετήθηκε ένας τεράστιος όγκος προαπαιτουμένων από τη Βουλή των Ελλήνων. «Σε γενικές γραμμές, η τρίτη αξιολόγηση κύλησε τόσο ομαλά και η τεχνική συμφωνία επετεύχθη με τέτοια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, που αν γινόταν το ίδιο και στις προηγούμενες αξιολογήσεις δεν θα καθόμασταν σήμερα εδώ», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Eurogroup της Δευτέρας, οι Υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, μετά την εκταμίευση της δόσης, ύψους περίπου 6,7 δις ευρώ.

Η τέταρτη αξιολόγηση

Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, με σημείο αναφοράς τον Ιούνιο, οπότε θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, που θα προετοιμάσουν την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

 

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης υποστήριξε ότι στο τέλος του προγράμματος θα γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και αναμένεται να συμφωνηθεί η περαιτέρω ελάφρυνσή του. Όπως είπε, οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν σύντομα για να γίνουν κατανοητά τα στοιχεία που ενδεχομένως μπορεί να εφαρμοστούν. Σε πολιτικό επίπεδο, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν αργότερα και οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση.

Το προληπτικό πρόγραμμα και η εποπτεία

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει προληπτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, επομένως δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, θα υπάρξει, ωστόσο, ενισχυμένη «εποπτεία» από τους πιστωτές, όπως για όλες οι χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια.

Όπως επισήμανε, η περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις άλλες μνημονιακές χώρες, διότι υπάρχει ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα έχει πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας γιατί οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας τα επόμενα χρόνια δεν είναι σημαντικές και το οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο ευνοϊκό σήμερα.