X

Ξαφνική διαφωνία Ρέγκλινγκ – Κοστέλο για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους

Σε διαφορετική γραμμή κινούνται Κομισιόν και ESM αναφορικά με τις παρεμβάσεις στο χρέος, τις οποίες επιδιώκει η Κυβέρνηση.

Ant1news

«Μετωπική σύγκρουση» Κομισιόν – ESM για την ανάγκη ή μη παρεμβάσεων για την διευθέτηση του χρέους προέκυψε από τις ομιλίες των Κλάους Ρέγκλινγκ και Ντέκλαν Κοστέλο στο Φόρουμ των Δελφών, καθώς διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις για τον αν χρειάζονται μέτρα στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Στην τοποθέτηση του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι ακόμη δεν είναι βέβαιο εάν θα χρειαστούν παρεμβάσεις στο θέμα του χρέους, μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα και επικεφαλής του κουαρτέτου στην διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, δήλωσε μετά βεβαιότητας ότι τα πρόσθετα μέτρα είναι απαραίτητα για να καταστεί διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος και μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εφαρμογή τους.

"Ανάπτυξη ή νέα μέτρα"

Ο κ. Κοστέλο ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το χρέος και εξετάζεται η γαλλική πρόταση ενός μηχανισμού αυτόματης σύνδεσης της αναδόμησης του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης. Εάν η ανάπτυξη «απογοητεύσει», η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε νέα μέτρα, διευκρίνισε, λέγοντας πάντως ότι η ανάπτυξη μπορεί να εκπλήξει θετικά, όπως συνέβη σε Λετονία και Ιρλανδία.

 

Όπως επεσήμανε ο Ντέκλαν Κοστέλο, «την Παρασκευή τελειώσαμε την τρίτη αξιολόγηση και αυτό είναι πολύ καλό νέο. Έτσι ξεκίνησε η συζήτηση για τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Είναι πρόκληση αλλά μπορεί να γίνει και να ολοκληρώσουμε ιδεατά τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο ώστε να έχουμε επιτυχή κατάληξη, σημείωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι σε τροχιά να κλείσει επιτυχημένα και έγκαιρα το πρόγραμμα».

Σημείωσε ότι «είναι σημαντική η ανάπτυξη. Καμία διαγραφή χρέους δεν είναι αρκετή, πρέπει να συνδυαστούν και τα δυο. Πρέπει να βρούμε ένα συνολικό πακέτο συμφωνίας που θα προσφέρει προκαταβολικά εμπιστοσύνη στις αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο αλλά και κίνητρα ώστε η Ελλάδα να μείνει σε σωστές οικονομικές πολιτικές για τα επόμενα χρόνια. Δεν προτείνουμε νέα δημοσιονομικά μέτρα ή άλλα, ξεκαθάρισε. Είναι ουσιαστικά η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί».

Εν τω μεταξύ, στο θέμα του χρέους αναφέρθηκε και ο Τόμας Βίζερ, ο οποίος χαρακτήρισε ως "πολύ καλή είδηση" το γεγονός ότι η χώρα βγαίνει απο την εποχή των μνημονίων.