X

ΔΝΤ: χαμηλότερα ο πήχης της ανάπτυξης για την Ελλάδα

Μικρότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα "βλέπει" το Ταμείο. Ειδική αναφορά στα “κόκκινα” δάνεια. Την Τετάρτη οι προβλέψεις για πλεονάσματα και χρέος...

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Χαμηλότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα (κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις του), μείωση της ανεργίας και χαμηλό πληθωρισμό “βλέπει” το ΔΝΤ μέσα από την Ετήσια Έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία.

Στην έκθεσή του ΔΝΤ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου, η ανάπτυξη στην χώρα μας αποτυπώνεται αισθητά χαμηλότερη.

Ο πήχης τίθεται στο 2% για φέτος και ακόμα χαμηλότερα στο 1,8% το κρίσιμο 2019, ενώ ανεπισήμως μέσω των κατευθυντηρίων γραμμών κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει το στόχο σε 2,3%.  

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανιζόταν περισσότερο αισιόδοξο σε σχέση με την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2018. Προέβλεπε τότε ρυθμό ανάπτυξης 2,6% για φέτος, όταν το υπουργείο Οικονομικών έθετε τον πήχη οριακά χαμηλότερα στο 2,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών προετοιμάζεται για καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων στην περιοχή του 1,9% με 2%, ενώ ο ΣΕΒ έκρουσε κώδωνα κινδύνου λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο διόγκωσης της αβεβαιότητας με φόντο τις γεωπολιτικές αλλά και τις οικονομικές εξελίξεις.

 

Έκθεση ΔΝΤ: Μείωση ανεργίας και χαμηλός πληθωρισμός

Στην έκθεση του ΔΝΤ, World Economic Outlook, ενσωματώνονται ακόμα προβλέψεις αναφορικά με:

  • σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας από 21,5% του εργατικού δυναμικού πέρυσι σε 19,8% φέτος και 18% το 2019
  • σταθεροποίηση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στη ζώνη του 0,6%-0,8% του ΑΕΠ (συγκεκριμένα -0,8% πέρυσι και φέτος και -0,6% το 2019) και
  • χαμηλού πληθωρισμού ( 1,1% πέρυσι, 0,7% το 2018 και 1,1% το 2019).

Ειδική αναφορά στα “κόκκινα” δάνεια

Η έκθεση του Ταμείου κάνει ειδική αναφορά σε Ελλάδα Ιταλία και Πορτογαλία όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: στην ευρωζώνη, η συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη της κληρονομιάς της κρίσης και την άρση των περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων (ιδίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία)».

Την Τετάρτη οι προβλέψεις για πλεονάσματα και χρέος

Αύριο αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και οι νεότερες προβλέψεις του ΔΝΤ αναφορικά με την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους. Στην τελευταία έκθεσή του, τον περασμένο Οκτώβριο, το Ταμείο εκτιμούσε πως φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι της τάξεως του 2,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5% ενώ υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των προνομοθετημένων μέτρων για περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα του ESM, θα «έβγαιναν τα νούμερα» του πλεονάσματος για τη διετία 2019-20 στο 3,5% του ΑΕΠ. Κατά την άποψη του Ταμείου, όμως, όπως είχε εκφραστεί πέρυσι το καλοκαίρι, θα έπρεπε να εφαρμοστούν ταυτόχρονα οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο από το 2019. Οι αυριανές προβλέψεις για τα πλεονάσματα αναμένεται να δώσουν ένα στίγμα προθέσεων αν και οι οριστικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να αργήσουν.  

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θέλει πριν δώσει την τελική του ετυμηγορία να έχει πλήρη εικόνα τόσο για το περυσινό πλεόνασμα (ανακοινώσεις από τη Eurostat στις 23 Απριλίου), όσο και για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους (ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές Ιουνίου).

ΝΔ: επιβεβαιώνεται το αδιέξοδο της λανθασμένης κυβερνητικής πολιτικής

Την ανάγκη πολιτικής αλλαγής για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα, τονίζουν σε κοινή τους δήλωση η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής, Ά Αθηνών, Ντόρα Μπακογιάννη και ο τομεάρχης Οικονομικών, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τη σημερινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία κάνει αναφορά και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως λένε, «για ακόμα μία φορά, το αφήγημα της κυβέρνησης περί υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης αποδεικνύεται ανεδαφικό», καθώς σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2% για το 2018 και, ακόμη χαμηλότερα, στο 1,8% για το 2019. Αυτό σημαίνει, όπως λένε τα στελέχη της ΝΔ, ότι οι προβλέψεις βρίσκονται κάτω από τον πήχη του 2,3% της κυβέρνησης και κάτω από τη φθινοπωρινή πρόβλεψη του Δ.Ν.Τ. για 2,6%.

«Και βέβαια, η χώρα μας παραμένει η αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Αυτό συνεπάγεται λιγότερες επενδύσεις και λιγότερες θέσεις εργασίας. Οι δηλώσεις των κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτου προσκρούουν στην πραγματικότητα. Πρέπει να αντιληφθούν πως δίχως μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των αγορών, ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και κατάργηση των ιδεοληπτικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, η εικόνα αυτή δεν μπορεί να αντιστραφεί. Μόνο με πολιτική αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα» καταλήγουν στη δήλωσή τους η κα Μπακογιάννη και ο κ. Σταικούρας.