X

ΔΝΤ: το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μόνον έως το 2030

Ποσοτικοποιημένα μέτρα για το χρέος ζητεί το Ταμείο προκειμένου να να ξεκαθαρίσει τη μορφή συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ant1news

Οι αποφάσεις του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα θα «αποσαφηνίσουν» τη μορφή συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Έλληνα εκπρόσωπο στο Ταμείο Μιχάλη Ψαλιδόπουλο. 

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Ψαλιδόπουλος αναφέρθηκε στο μήνυμα Τόμσεν ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει πως θα συμμετάσχει το ΔΝΤ. 

«Η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: Την ερχόμενη εβδομάδα συνέρχεται το EG και ο κ. Τομσεν διεμήνυσε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνεται ώστε αν θέλουν οι Ευρωπαίοι να μετέχει το Ταμείο στο πρόγραμμα οι Ευρωπαίοι πρέπει να πουν τα μέτρα που πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα», είπε και διευκρίνισε πως το ΔΝΤ έχει συντάξει ανάλυση ελληνικού χρέους βασισμένη σε διάφορες υποθέσεις για την μελλοντική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, πώς θα πάνε τα επιτόκια και άλλες υποθέσεις. 

«Χρειάζονται λοιπόν κάποια νούμερα για να μπουν στην ανάλυση χρέους που κάνει το Ταμείο και να δείξουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Η υπάρχουσα ανάλυση θεωρεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο έως το 2030. Μετά το 2030 υπερτερούν οι αρνητικοί παράγοντες και το χρέος θεωρείται μη βιώσιμο», επεσήμανε ο κ. Ψαλιδόπουλος. 

«Αν την άλλη Πέμπτη ή άντε κάποιες μέρες αργότερα, δοθεί κάτι που θα θεωρηθεί ικανοποιητικό το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν δεν ικανοποιεί, το πρόγραμμα δεν θα υλοποιηθεί», είπε και πρόσθεσε πως η μη ενεργοποίηση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν σημαίνει ταυτόχρονα και την αποχώρησή του από την Ελλάδα, αφού υπάρχει η προοπτική της λειτουργίας του ως τεχνικού συμβούλου.