X

Συναντήσεις στελεχών ΔΝΤ με κυβερνητικούς για την Έκθεση βιωσιμότητας του Χρέους

Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη κλιμάκια του Ταμείου. Οι συναντήσεις και το χρονοδιάγραμμα της παραμονής τους.

Ant1news

Tου Νίκου Ρογκάκου

Ξεκίνησαν από χθες οι διαδοχικές συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων ΔΝΤ με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της Έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4). Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της Έκθεσης, που θα δοθεί μέσα Ιουλίου στη δημοσιότητα, είναι η νέα αναφορά από το Ταμείο για το ελληνικό χρέος. Εάν δηλαδή, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, υπάρξει μετατόπιση από την περσινή ανάλυση που χαρακτήριζε το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

«Είμαστε πολύ βέβαιοι για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μιλάμε για το 2060, έχουμε επιφυλάξεις, γι' αυτό επισημαίνουμε τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, ανάλογα με την κατάσταση της Ελλάδας», είχε επισημάνει πριν από λίγες ημέρες, από το βήμα της συνόδου στο Λουξεμβούργο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Κλιμάκια του διεθνούς οργανισμού βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, πραγματοποιώντας από το πρωί της Δευτέρας επαφές με πρόσωπα - κλειδιά των υπουργείων που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τα προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως οι συζητήσεις να οδηγηθούν και σε ανώτερο επίπεδο με ένα από τα σενάρια να κάνει λόγο για την εμπλοκή δύο υπουργών στις συζητήσεις.

Τα στελέχη του ΔΝΤ θα μείνουν μέχρι την Πέμπτη στην Αθήνα, ενώ σήμερα θα επισκεφτούν την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τα «κόκκινα» δάνεια, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τις συντάξεις και γενικότερα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Το τελευταίο θέμα, όπως και αυτό του κατώτατου μισθού, όπου προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί από φέτος, αποτέλεσαν αντικείμενο χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.

Τα περισσότερα οικονομικά δεδομένα για την έκθεσή του θα τα συγκεντρώσει το ΔΝΤ από το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συλλέγοντας τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν για την πορεία των εσόδων, δίνοντας έμφαση στις εισπράξεις από τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, τις κρατικές δαπάνες με τα αντίστοιχα ποσά που καταβάλλονται για τους τόκους, αλλά και την εξέλιξη του δημοσίου χρέους.

Από την κρησάρα του ΔΝΤ θα περάσει το υπερπλεόνασμα του 2017, ενώ με τα υφιστάμενα στοιχεία θα γίνουν προβολές για τους στόχους το 2018 και το 2019, που είναι κλειδωμένοι στο 3,5% του ΑΕΠ. Ενδεχομένως κάποιες από τις τεχνικές συναντήσεις και κυρίως αυτές με τα στελέχη από την Πανεπιστημίου 37 ή από την οδό Νίκης να πραγματοποιηθούν εκτός των τειχών των ελληνικών υπουργείων, αλλά στα γραφεία που διατηρεί το Ταμείο στην Αθήνα.

Ο έλεγχος του ΔΝΤ για την Εκθεση του Αρθρου 4, τον οποίο άλλες πηγές τον συνδυάζουν με τον μεταμνημονιακό ρόλο του Οργανισμού, γίνεται υπό την σκιά της νέας Εκθεσης Συμμόρφωσης της Ε.Ε., στην οποία υπάρχουν «αστερίσκοι» για τα υψηλά πλεονάσματα και την πορεία της ανάπτυξης. Υπό αμφισβήτηση είναι και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους.