X

#Retreat2014: «Επικοινωνία, δημοσιογραφία και πολιτική στον 21ο αιώνα. Ένας θαυμαστός, καινούριος κόσμος;»

Ποια μπορεί να είναι η θέση και ο ρόλος της δημοσιογραφίας, της επικοινωνίας και της πολιτικής σε αυτόν τον «θαυμαστό» νέο κόσμο; Απαντήσεις θα δώσουν διακεκριμένοι δημοσιογράφοι σε Ημερίδα στις 4 Οκτωβρίου.

Ant1news

Τον παλμό και τις ανησυχίες του μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΜΠΣ) «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δηλώνει ακριβώς ο τίτλος της ημερίδας που διοργανώνεται στο πλαίσιο του #Retreat2014.

«Επικοινωνία, δημοσιογραφία και πολιτική στον 21ο αιώνα. Ένας θαυμαστός, καινούριος κόσμος;» ο τίτλος της Ημερίδας που φιλοδοξεί να ανοίξει ένα παράθυρο προβολής στις αναζητήσεις του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, το οποίο συνεχώς επανεξετάζει τις σχέσεις Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας και Πολιτικής και πώς αυτές διαμορφώνονται και μεταβάλλονται στις εξελίξεις του 21ου αιώνα. Ζητούμενο είναι μέσα από τη συζήτηση με πολύπειρους επαγγελματίες της επικοινωνίας, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής, να αναδειχθεί μια νέα προοπτική για τον πολίτη και τη δημοκρατία.

Το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014, 18.30-20.30, στο ξενοδοχείο Santa Beach,  στους Νέους Επιβάτες, θα επιχειρηθεί, με τη συνδρομή διακεκριμένων δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και ο δικός μας Ανδρέας Παναγόπουλος, μια κριτική ανάλυση των νέων δεδομένων στην επικοινωνία με κύριο στόχο την ανάδειξη μιας νέας προοπτικής για τον πολίτη και τη δημοκρατία στον αιώνα της υπερδικτύωσης και υπερπληροφόρησης.

 Εξεγέρσεις, απόρρητα έγγραφα, αποκεφαλισμοί. Όλοι και όλα έχουν πλέον θέση και αξία και χώρο για να δημοσιοποιηθούν, να προκαλέσουν και να συζητηθούν. Ιδιωτικές στιγμές, προσωπικές απόψεις, «καλλιτεχνικές» αγωνίες και μεγαλόσχημα αποφθέγματα. Στις μέρες μας, ο κάθε ιδιώτης, ανεξαρτήτως ηλικίας, εκπαίδευσης και ικανοτήτων, δύναται, κάθε στιγμή, να παράγει, διαχειρίζεται και να δημοσιεύει γεγονότα, ειδήσεις και περιεχόμενο οποιασδήποτε μορφής. Ο δημόσιος χώρος κερματισμένος. Το εγώ και η προσωπική διάσταση κυρίαρχες. Ένας κόσμος ρευστός, στιγμιαίος, “διάφανος” και επιταχυνόμενος.

Ποια μπορεί να είναι η θέση και ο ρόλος της δημοσιογραφίας, της επικοινωνίας και της πολιτικής σε αυτόν τον «θαυμαστό» νέο κόσμο; Θα βρουν τη δύναμη να διαφυλάξουν τις βαθύτερες αξίες τους απέναντι σε ένα κυρίαρχο και ακατάβλητο παν-μέσο; Το ΜΠΣ αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη σημασία των κοσμογονικών αυτών μεταβολών, αλλά και των νέων αυτών προκλήσεων, ανοίγει τη συζήτηση.

Στην πρώτη ενότητα θα συνομιλήσουν ο Λευτέρης Κουσούλης (πολιτικός επιστήμονας) και ο Δημήτρης Παπάζογλου (creative director) με τον Βασίλη Μουρδουκούτα (σύμβουλος επικοινωνίας) και μέλος ΣΕΠ του ΜΠΣ «Επικοινωνία και νέα  Δημοσιογραφία» και θα γίνει προβολή βασικών δεδομένων σχετικά με χρήση νέων και παραδοσιακών μέσων (απάνθισμα ερευνών Focus, κ.α).   Στη δεύτερη ενότητα, ο Παύλος Τσίμας, (δημοσιογράφος) και ο δικός μας, Ανδρέας Παναγόπουλος (δημοσιογράφος) μελετούν με την Βάλια Καϊμάκη (δημοσιογράφος) και μέλος ΣΕΠ του ΜΠΣ «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία» τις νέες παραμέτρους και τα χαρακτηριστικά της νέας επικοινωνίας (διαδραστική, πλούσια σε περιεχόμενο, βιωματική / της εμπειρίας, αίσθηση ισότητας και ανταλλαγής ρόλων δέκτη – πομπού, το εγώ στο κέντρο). Παράλληλα, θα απαντηθούν ερωτήματα όπως: καλύτερη ή χειρότερη η νέα επικοινωνία; Υπάρχει πλέον ρόλος για τη δημοσιογραφία; Τι συμβαίνει με την τηλεόραση; Υπάρχει δημόσιος χώρος;

Στην τρίτη ενότητα συνομιλούν ο Άρης Δημοκίδης (δημοσιογράφος και διευθυντής του LIFO.gr), καθώς και ο Ευθύμιος Σαββάκης (δημοσιογράφος και υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Δημοσιογραφίας Α.Π.Θ.) με τον Χρύσανθο Χρυσάνθου, (δημοσιογράφος) και μέλος ΣΕΠ του ΜΠΣ «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία».

Στην τελευταία ενότητα, θα επιχειρηθεί μία σύντομη παρουσίαση του έργου του Orwell απέναντι στου Huxley, καθώς και μία σκιαγράφηση του νέου κόσμου των μίντια, του σύγχρονου ελληνικού παραδείγματος καθώς και της επιρροής των Celebrities στο νέο περιβάλλον. Πως διαμορφώνεται ο νέος χάρτης; Θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, απαισιόδοξοι ή απλώς επιφυλακτικοί;

Συντονίζει η Σοφία Ιορδανίδου, δημοσιογράφος, ακαδημαϊκή υπεύθυνη του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία». Παρέμβαση για την πολυπλοκότητα από τον Αντώνη Παπαγιαννίδη, δημοσιογράφο.