X

Το “Αθέατο Μουσείο” αποκαλύπτει ένα “σκεύος μαρμάρινον παραδόξου χρήσεως”

Η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μέσω της οποίας παρουσιάζεται στο κοινό ένα σπουδαίο έκθεμα από την αρχαιότητα.

Ant1news

Το «Αθέατο Μουσείο αποκαλύπτει» ονομάζεται η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στόχος της οποίας είναι η προβολή επιλεγμένων ευρημάτων από την αρχαιότητα, τα οποία βρίσκονται …θαμμένα «στον κόσμο των αποθηκών».

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, παρουσιάζεται στο κοινό ένα αντικείμενο ιδιαίτερης αξίας και σημασίας, το οποίο όμως δεν έχει βρει θέση σε κάποια προθήκη μουσείου. Στόχος αυτής της ιδιαίτερης πρόσκλησης από το «Αθέατο Μουσείο» είναι οι επισκέπτες του να έρθουν σε επαφή με αρχαία ευρήματα από όλον τον κόσμο και να γνωρίσει τις άγνωστες ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτά.

Το «Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει» εγκαινιάστηκε από το «δαχτυλίδι του Θησέα» και ακολούθησαν η «Αιγύπτια γάτα Μίου», η «Άρτεμις από τη θάλασσα», ο «καθρέφτης της Ευρώπης» και η «Κυρά της Πρόσυμνας». 

Το νέο, άγνωστο στον κόσμο, έκθεμα που θα παρουσιαστεί, είναι ένα «σκεύος μαρμάρινον παραδόξου χρήσεως». Πρόκειται για μία μαρμάρινη πλάκα με μικρογραφική παράσταση αρχαίου ελαιουργείου, που χρησίμευε ως κάλυμμα κιβωτίου για τη συγκέντρωση χρηματικών ποσών, τα οποία ίσως να σχετίζονταν με την παραγωγή του ελαιολάδου.

Το «μαρμάρινο σκεύος παραδόξου χρήσεως» θα εκτίθεται, στην «αίθουσα του βωμού» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ως την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016.

Επιπλέον, αρχαιολόγοι του Μουσείου θα περιμένουν όσους θέλουν να γνωρίσουν το εν λόγω έκθεμα, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στις 13:00, για να συνομιλήσουν αναφορικά με διάφορα ασυνήθιστα ευρήματα, την ερμηνευτική τους προβληματική, αλλά και για την διαδικασία παραγωγής και διάθεσης ελαίου στην Αρχαία Αθήνα.