X

“Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό” στα Ιωάννινα

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνει ένα μουσικό εργαστήριο με δραστηριότητες ειδικά μελετημένες για τις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών με αυτισμό.

Ant1news

2 Απριλίου σήμερα και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ημέρα είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.

Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις των ειδικών, μονάχα στη χώρα μας υπάρχουν 5000 παιδιά και ενήλικα άτομα με κλασικό αυτισμό και 30.000 άτομα με αυτιστικού τύπου διαταραχές ανάπτυξης.

Εδώ και τέσσερα χρόνια η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και η «ψυχή» αυτής της προσπάθειας η κα Χριστίνα Παναγιωτάκου διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα.

Η Στέγη ταξιδεύει για δεύτερη χρονιά σε δέκα πόλεις ανά την Ελλάδα με το εργαστήριο «η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» σε παλιούς και νέους προορισμούς, φέτος με την υποστήριξη της ΟΠΑΠ. Α.Ε.

Εκτός από την Αθήνα το εργαστήρι έχει ταξιδέψει στο Κιλκίς, τη Λαμία, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, το Αγρίνιο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, ενώ οι επόμενοι προορισμοί θα είναι τα Ιωάννινα, η Μυτιλήνη και η Σαντορίνη. Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί κίνητρο για το παιδί, προκειμένου να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον, να αναπτύξει επικοινωνιακές δεξιότητες και να αποκτήσει θετικές εμπειρίες μέσω της μουσικής, σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο.

Η μουσική αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εργαλεία μάθησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και λειτουργεί ως μέσο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη συναισθηματική ωρίμανση των ατόμων με αυτισμό.

Το εργαστήριο προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μουσική και το ρυθμό, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου οι μικροί μουσικοί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές, συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τη μουσική.

Δηλώσεις συμμετοχής: Έως την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016. Τηλέφωνο: 26510 83173, (εσωτερικές γραμμές: 1,4. Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-14:00, για το μουσικό εργαστήριο και το βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων).