X

“0.7 to infinity”: έκθεση φωτογραφίας του Γεράσιμου Ρήγα

Έργα από το σύνολο της δουλειάς του, στην οποία κυρίαρχη θέση έχουν το γυναικείο σώμα και το κυκλαδικό τοπίο, παρουσιάζει ο φωτογράφος.

Ant1news

Ως τις 10 Άπριλίου θα διαρκέσει η πρώτη ατομική έκθεση φωτογραφίας του Γεράσιμου Ρήγα με τίτλο “0.7 to infinity”, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 23 Μαρτίου, στις 19.30.

Ο Γεράσιμος Ρήγας παρουσιάζει φωτογραφικά έργα με θέμα το γυμνό, επιλεγμένα από το σύνολο της δουλειάς του τα τελευταία επτά έτη. Αφετηρία αποτελεί η ανθρώπινη μορφή και πιο ειδικά το γυναικείο σώμα.

Φωτογραφίζοντας, από κοντινή απόσταση, με ένα ευργώνιο φακό και με φόντο τις Κυκλάδες,, «ανασυνθέτει» το γυμνό σώμα, παρουσιάζοντάς το κατακερματισμένο, παραμορφωμένο, ασαφές. Το σώμα στα έργα του αποδίδεται ως γεωμετρική φόρμα, αλληλένδετο με το κυκλαδικό τοπίο, που παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Η ασυμμετρία του εκάστοτε σώματος οδηγεί το θεατή μέσα από την αφαίρεση, στην ταύτιση, αναθεωρώντας την σχέση του σώματος με το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζεται η αισθητική του ερωτικού.

 

Υπό την επιμέλεια του Ηλία Κοσίντα, με τον οποίο συν-δημιουργούν στον σκοτεινό θάλαμο, η αρχική ενστικτώδης σύνθεση μετατρέπεται σε «κάτι άλλο», καταργώντας τελικά τα όρια ανάμεσα στο σώμα και το τοπίο.

 

Όπως αναφέρει η σκηνοθέτιδα Εύα Στεφανή, στον πρόλογο του φωτογραφικού λευκώματος που θα συνοδεύει την έκθεση, «ο φωτογράφος βλέπει τις γυναίκες σαν γλυπτά, αναπόσπαστα από τον γεωγραφικό χώρο που τα γέννησε, τις Κυκλάδες. Δεν ξέρει κανείς αν βλέπει σώμα ή βράχο, τοπίο ή κορμί. Το στήθος μιας γυναίκας είναι ένας κρατήρας, τα μαλλιά της ένας θάμνος που τον φυσάει βίαια ο αέρας, η πλάτη της μία άγονη πλαγιά».

 

Η έκθεση φιλοξενείται στην «ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ» (Σκουφά 4, Κολωνάκι).

Ώρες λειτουργίας:
Δευτ-Τετ-Σαβ 10:00-15:30
Τρ-Πεμ-Παρ: 10:00-15:30 & 17:30-21:00

Βιογραφικό

Ο Γεράσιμος Ρήγας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία, ιστορία κινηματογράφου και φωτογραφία στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ (2003/2004) εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης, στο πλευρό του Rob Nilsson. Έχει σκηνοθετήσει τέσσερις ταινίες-ντοκιμαντέρ, οι οποίες έχουν προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες και σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο.