X

Οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου βράβευσαν τους ανθρώπους της Λέσβου

Το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα τους απένειμε το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Αθηναγόρας” για τη στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες.

Ant1news

Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Αθηναγόρας” απένειμε το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα στη γιαγιά Αιμιλία Καμβύση και στον ψαρά Στρατή Βαλιαμό, από τη Μυτιλήνη, οι οποίοι έγιναν σύμβολα ανθρωπιάς με τη βοήθεια που παρείχαν στους πρόσφυγες που έφθασαν στο νησί τους.

“Θέλω να σας πω ότι κάθε άνθρωπος στον κόσμο αξίζει τον ίδιο σεβασμό και τη βοήθεια όταν τη χρειάζεται. Εμείς οι Έλληνες καλύτερα ξέρουμε από όλους τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας και νομίζω ότι κάναμε το λιγότερο απ’ ό,τι μπορούσαμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους, το να βοηθήσουμε”, τόνισε ο κ. Βαλιαμός, αποδεχόμενος το βραβείο.

“Είναι μεγάλη τιμή για μένα προσωπικά και για το νησί και νομίζω για όλη την Ελλάδα που βοήθησε τον κόσμο. Η Ελλάδα δίδαξε και διδάσκει στον κόσμο τι θα πει φιλότιμο, φιλοξενία, αλληλεγγύη, αλλά και από εδώ κατάλαβα ότι δεν είμαστε μόνοι μας”, σημείωσε.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της και η κ. Μηλίτσα Καμβύση, η οποία δεν κατέστη δυνατό να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, ευχαρίστησε τους Άρχοντες για την ξεχωριστή αυτή τιμή.

 

Μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα σταλεί δωρεά 50.000 δολαρίων στον Στρατή Βαλιαμό και τους κατοίκους των Ελληνικών νησιών που έσωσαν αμέτρητες ζωές στο Αιγαίο.

“Η δράση τους μας κάνει υπερήφανους. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της ανθρωπότητας”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, συγχαίροντας τους τιμώμενους για τη δράση τους και τους Άρχοντες για την πρωτοβουλία τους αυτή.

Θερμή ήταν και η υποδοχή του πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

“Είμαστε απόψε εδώ για να τιμήσουμε και να χειροκροτήσουμε αυτούς τους δύο ήρωες. Αιμιλία και Στράτο σας ευχαριστούμε για το κουράγιο σας, την ανιδιοτελή καλωσύνη σας και γιατί αποδείξατε σε όλο τον κόσμο τι πραγματικά σημαίνει να αγαπάς τον γείτονά σου”, τόνισε ο κ. Πρίμπους.

 

Το ίδιο βράδυ, στη διάρκεια επίσημου δείπνου στο “Metropolitan Club” στο Μανχάταν, οι Άρχοντες τίμησαν με το 7ο ετήσιο βραβείο “Νικόλαος Μπούρας” τον επιχειρηματία και πρόεδρο του Ομίλου “Red Apple”, Τζον Κατσιματίδη.

Την απονομή του βραβείου έκαναν, σύμφωνα με το greeknewsonline.com, ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος και ο διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων, Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, ενώ τον τιμώμενο παρουσίασαν τα παιδιά του Τζον Τζούνιορ και Αντρέα Κατσιματίδη.

Το Βραβείο θεσπίστηκε το 2011 και απονέμεται σε άτομα που έχουν ξεχωρίσει για την προσφορά και τη δράση τους στο πλαίσιο του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα και τους αγώνες τους για τη διασφάλιση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.