X

Έκθεση για τα 150 χρόνια του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων

Επετειακές εκδηλώσεις για το παλαιότερο εκ των Μετοχικών Ταμείων που λειτουργεί στην χώρα.

Ant1news

Σειρά εκδηλώσεων οργάνωσε το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το παλαιότερο από τα Μετοχικά Ταμεία της χώρας,  για τον εορτασμό των  150 χρόνων  από την ίδρυσή του.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, στην Παλαιά Βουλή παρουσιάστηκε αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων, που απεικονίζουν τα ψηφιδωτά με τα κατορθώματα και τους άθλους του Ηρακλή, τεχνοτροπίας art-deco, σήμα κατατεθέν των περισσότερων κτιρίων του Β. Κουρεμένου κι  εμβληματικό στοιχείο της εξωτερικής όψης του Μεγάρου, επί της οδού Λυκούργου, όπου εδρεύει το Μετοχικό Ταμείο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και βιβλίο/αναμνηστικό λεύκωμα, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα πέντε Μέγαρα ιδιοκτησίας Μ.Τ.Π.Υ, που αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς (φωτογραφίες Β.Κουτρουμάνος) και ακολούθησε επίσκεψη σε ένα εξ αυτών, το Μέγαρο Δεληγιώργη (Πινδάρου-Ακαδημίας και Κανάρη 1), δημιούργημα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ.

 

Σε αυτό το κτήριο, φιλοξενείται από την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου ως και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου (ωράριο 10:00-19:00), έκθεση ιστορικού αρχειακού υλικού, πορτραίτων από την πινακοθήκη του Ταμείου (έργα των Ν. Λύτρα και Γ. Ροϊλού),ψηφιδωτών κι έργων τέχνης σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και φωτογραφικού υλικού από τα ακίνητα ιδιοκτησίας του Μ.Τ.Π.Υ.).

 

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν, εκτός από το εκτιθέμενο υλικό, το τελικό αποτέλεσμα των εργασιών αποκατάστασης  του κτιρίου, κατά τη  διάρκεια των οποίων αποκαλύφθηκε εξ ολοκλήρου ο ζωγραφικός κι ανάγλυφος διάκοσμος που είχε καταστραφεί κατά το παρελθόν.

 

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) ιδρύθηκε στις 12  Οκτωβρίου του 1867 με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Δημ. Ν. Λεβίδη, προσωπικότητας με αναγνωρισμένο  κύρος κι ενός εκ των πρώτων που  έθεσαν τα θεμέλια του νεότερου Ελληνικού Κράτους.