X

Αναζητώντας τον Μάνο Χατζιδάκι στην Εθνική Λυρική Σκηνή

O “Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις” συνεχίζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ant1news

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις ταξιδεύει πίσω στο χρόνο κι ο Μεγάλος Ερωτικός συναντά το αγγλικό μπαρόκ αναδεικνύεται η οικουμενική διάσταση ενός εκ των σπουδαιότερων κύκλων τραγουδιών στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. Το Magnus Eroticus θα παρουσιαστεί για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, στις 18:30 και στις 20:30.

Με την εκκίνηση να δίνεται από το ιδιότυπο ενόργανο σύνολο του πρωτότυπου έργου του Χατζιδάκι, ο γκαμπίστας, σκηνοθέτης και εικαστικός Ανδρέας Λινός, μαζί με μια εξαίρετη ομάδα μουσικών, προτείνει μια παράδοξη, αλλά και ελκυστική ανάγνωση του διασημότερου κύκλου τραγουδιών του συνθέτη, ιδωμένη μέσα από το πιο χαρακτηριστικό μουσικό σχήμα του αγγλικού μπαρόκ, το Broken consort. 

Ένα αριστουργηματικό έργο του είναι ο Μεγάλος Ερωτικός, ο οποίος αφενός αναδεικνύει την οικουμενικότητα και την καθολικότητα του, αφετέρου προτείνει έναν διάλογο με την ιστορία της μουσικής.

 

Ο Χατζιδάκις πραγματεύεται στον Μεγάλο Ερωτικό το κρίσιμο ζήτημα της καταγωγής. Και τι πιο καταγωγικό για την ανθρώπινη ύπαρξη από τον έρωτα; Παράλληλα, αναζητά την απαρχή και την αλήθεια του ίδιου του τραγουδιού, με τη βαθιά πεποίθηση ότι το τραγούδι εμπερικλείει την ουσία της μουσικής ανταλλαγής.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα μετατραπεί σ ένα στούντιο ηχογραφήσης με το κοινό να γίνεται μέρος μιας σπάνιας μουσικής διαδικασίας/εμπειρίας  καθώς το Magnus Eroticus θα ηχογραφηθεί ζωντανά.

Ο Μεγάλος Ερωτικός του Μάνου Χατζιδάκι είναι ένα μουσικό συμβάν, είναι κάτι που «συνέβη» το 1972 στα στούντιο της Columbia. O δίσκος παρέμεινε δίσκος, αφού δεν παρουσιάστηκε συναυλιακά όσο ζούσε ο συνθέτης, και έμεινε στη συνείδηση του κοινού ως η αποτύπωση μιας μαγικής συγκυρίας, μιας μυσταγωγικής ηχογράφησης.

Ο Ανδρέας Λινός ο οποίος έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια σημειώνει .. Τα τραγούδια αυτά δεν είναι αισθησιακά. Λειτουργούν πέρ’ απ’ την πράξη, στο βαθύ αίσθημα που χαρακτηρίζει οποιαδήποτε σχέση, κάθε μορφής, αρκεί να περιέχει τις προϋποθέσεις γι’ ανθρώπινη επικοινωνία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις | Καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργος Χατζιδάκις

6, 7 Δεκεμβρίου 2018

Ώρα έναρξης: 18.30 & 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος