X

Τα βέλη, οι ατάκες και το μήνυμα των υποψηφίων στο debate

Οι 5 υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν διασταύρωσαν τα βέλη τους, αλλά ένωσαν και τη φωνή τους στέλνοντας μήνυμα για την απελευθέρωση των κοριτσιών στη Νιγηρία.

Ant1news

Για ενενήντα λεπτά έδωσαν τη «μάχη» τους στον… αγωνιστικό χώρο του debate οι πέντε διεκδικητές της προεδρίας της Κομισιόν, υπήρξε όμως και μία στιγμή που ενώθηκαν όλοι για να στείλουν το μήνυμα  της απελευθέρωσης των εκατοντάδων κοριτσιών που έχουν πέσει θύματα απαγωγής στη Νιγηρία. 

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φερχόφσταντ, Σκα Κέλερ και Αλέξης Τσίπρας, ύψωσαν χαρτιά στα οποία ήταν γραμμένο το σύνθημα της διαδικτυακής εκστρατείας Bring back our Girls (Φέρτε πίσω τα Κορίτσια μας).

Πριν από αυτό όμως οι 5 υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν αντάλλαξαν τα «βέλη» τους, σε μια αντιπαράθεση από την οποία δεν έλειψαν και «φαρμακερές» ατάκες, όπως εκείνη του Μάρτιν Σουλτς προς τον Αλεξη Τσίπρα.  Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών σχολίασε το επίπεδο των αγγλικών του Αλέξη Τσίπρα, κι αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ο επέμενε να μιλήσει ελληνικά στην τηλεμαχία, αφού τα αγγλικά του είναι καλά…

Στη διάρκεια του debate ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε δύο φορές το ερώτημα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το τι ακριβώς συνέβη στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011, με αφορμή και τις πρόσφατες αποκαλύψεις από τους Financial Times. «Με ποιο δικαίωμα αποφασίζετε εσείς τι δημοψήφισμα θα κάνουν σε ένα κράτος-μέλος» είπε, κάνοντας λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη.


Απευθυνόμενος στους κυρίους Γιούνκερ και Σουλτς, ο Αλέξης Τσίπρας τους ρώτησε με ποιο δικαίωμα η ΕΕ συζητούσε παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο πρωθυπουργών (Γ. Παπανδρέου και Σ. Μπερλουσκόνι) για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες. Επίσης ρώτησε για ποιο λόγο η ΕΕ έπρεπε να επιβάλλει στην Ελλάδα, τι είδους δημοψήφισμα θα γίνονταν στη χώρα μας παραβιάζοντας τους συνταγματικούς κανόνες, ενώ εκτίμησε ότι οι πολίτες απέχουν από τις Ευρωεκλογές γιατί δεν πιστεύουν ότι η ψήφος τους μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή της πολιτικής. «Στις Συνόδους Κορυφής, οι ηγέτες συζητούν και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η κυρία Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.