X

Νίκη του ΕΛΚ ανακοίνωσε ο Γιούνκερ

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε τη νίκη της πολιτικής ομάδας του στις ευρωεκλογές.

Ant1news

 «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) κερδίζει τις ευρωεκλογές και άρα διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγραψε ο Γιούνκερ στον λογαριασμό του στο Twitter, ενώ λίγο αργότερα άρχισαν να γίνονται γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα που δείχνουν προβάδισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (212 έδρες) έναντι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (185 έδρες).

Επί συνόλου 751 εδρών μετά το ΕΛΚ και το ΕΣΚ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 71 έδρες, οι Πράσινοι με 55 έδρες και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά με 45 έδρες. Οι Συντηρητικοί-Μεταρρυθμιστές συγκεντρώνουν 40 έδρες, οι μη εγγεγραμμένοι 40 έδρες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 36 έδρες, ενώ διάφοροι άλλοι πολιτικοί συνδυασμοί που εμφανίζονται για πρώτη φορά και δεν μπορούν να καταχωρηθούν σε κάποια ομάδα λαμβάνουν 67 έδρες.

 

Η εκτίμηση αποτελέσματος

                                                              

ΕΛΚ
Κoιvoβoυλευτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες)

Αποτέλεσμα: 211 Ευρωβουλευτές     

Αποτέλεσμα σε ποσοστό:28.10 %

    

S&D
Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό   Κοινοβούλιο

 

Αποτέλεσμα: 193 Ευρωβουλευτές     

Αποτέλεσμα σε ποσοστό:25.70 %

 

    

ALDE
Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη

 

Αποτέλεσμα: 74 Ευρωβουλευτές     

Αποτέλεσμα σε ποσοστό:9.85 %

    

Πράσινοι / ΕΕΣ
Πράσινοι / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία

 

Αποτέλεσμα: 58 Ευρωβουλευτές     

Αποτέλεσμα σε ποσοστό:7.72 %

    

GUE/NGL
Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά

 

Αποτέλεσμα: 47 Ευρωβουλευτές     

Αποτέλεσμα σε ποσοστό:6.26 %

    

NI
Μη εγγεγραμμένοι – Βουλευτές που δεν συγγενεύουν με καμία πολιτική ομάδα

 

Αποτέλεσμα: 40 Ευρωβουλευτές     

Αποτέλεσμα σε ποσοστό:5.33 %

    

ΕΣΜ
Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές

 

Αποτέλεσμα: 39 Ευρωβουλευτές     

Αποτέλεσμα σε ποσοστό:5.19 %

    

EFD
Ευρώπη ελευθερίας και δημοκρατίας

 

Αποτέλεσμα: 33 Ευρωβουλευτές     

Αποτέλεσμα σε ποσοστό:4.39 %

    

Λοιποί
Νεοεκλεγέντες που δεν ανήκουν σε πολιτική ομάδα του απερχόμενου Κοινοβουλίου.  

 

Αποτέλεσμα: 56 Ευρωβουλευτές     

Αποτέλεσμα σε ποσοστό:7.46 %

 

 

Το αντιευρωπαϊκό κόμμα της Βρετανίας UKIP (Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου) εμφανίζεται να έχει το προβάδισμα στις ευρωεκλογές, μπροστά από τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και το Εργατικό Κόμμα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

Αφού έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα για τις 10 από τις 73 έδρες της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το UKIP, που επιθυμεί την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει κερδίσει 4 έδρες, ενώ οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί από τρεις.

Το ποσοστό του UKIP αυξήθηκε κατά περισσότερο από 13% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2009. 

Τα δύο μεγάλα κόμματα της Ισπανίας, το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό (PSOE), καταγράφουν εντυπωσιακή πτώση των ποσοστών τους στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα, σχεδόν οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν απόψε.

Από τις 54 έδρες που έχει η Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το PP καταλαμβάνει τις 16 ενώ μέχρι σήμερα είχε 24. Το PSOE εκλέγει 14 ευρωβουλευτές ενώ στην απερχόμενη ευρωβουλή είχε 23.

Τα παραδοσιακά κόμματα υποχώρησαν προς όφελος των μικρότερων σχηματισμών, κυρίως της αριστεράς, όπως του Podemos, που γεννήθηκε από το κίνημα των "Αγανακτισμένων" και μπαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγοντας πέντε ευρωβουλευτές. 

Το κυβερνητικό συντηρητικό κόμμα Φίντες (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν κερδίζει στις ευρωεκλογές στην Ουγγαρία, ενώ το ακροδεξιό Γιόμπικ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει η εκλογική επιτροπή της Ουγγαρίας, το Φίντες κερδίζει το 51,5% των ψήφων και θα έχει τις 12 από τις 21 έδρες της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο.

Το υπερεθνικιστικό, αντισημιτικό και κατά των Ρομά κόμμα Γιόμπικ είναι στη δεύτερη θέση με 14,7% των ψήφων (3 έδρες). Παρόλα αυτά το ποσοστό του σημείωσε πτώση έξι μονάδων σε σχέση με αυτό που είχε κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Απριλίου.

Τρίτη δύναμη είναι το σοσιαλιστικό κόμμα MZSP με 10,9% και δύο έδρες.

Εξάλλου η συμμετοχή στις ευρωεκλογές έφτασε μόλις το 28%. 

Στην Κύπρο, νικητής των Ευρωεκλογών αναδεικνύεται ο ΔΗΣΥ, ενώ στη Ρουμανία μεγάλη νικήτρια είναι η κυβερνώσα συμμαχία, αφού βάσει των exit polls συγκεντρώνει ποσοστό από 41%-43%, σύμφωνα με τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης.

Τον συνασπισμό κομμάτων που καταλαμβάνει την πρώτη θέση απαρτίζουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), το Συντηρητικό Κόμμα (PC) και η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο της Ρουμανίας (UNPR). Σε περίπτωση δε που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τότε η τριπλή αυτή συμμαχία θα εκλέξει τους μισούς από τους 32 ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη Ρουμανία στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Στη Δανία, σύμφωνα με δύο έξιτ πολ αναμένεται να κερδίσει το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα. Σύμφωνα με το έξιτ πολ που έδωσε στη δημοσιότητά το τηλεοπτικό δίκτυο TV2, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας αναμένεται να κερδίσει το 24,9% των ψήφων, ενώ το κρατικό κανάλι DR δείχνει το κόμμα να κερδίζει με 23,1%.

Αυτό σημαίνει ότι το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας θα έχει πλέον στην ευρωβουλή τρεις έδρες, σε σύνολο 13 για τη Δανία, έναντι μίας που είχε μέχρι τώρα.

Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών βρίσκεται στο 20,5%, σύμφωνα με το DR, γεγονός που σημαίνει ότι θα διαθέτει επίσης τρεις έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, από τέσσερις. 

Πειστική νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία δείχνουν τα exit polls των ευρωεκλογών, που δίνουν στο κόμμα GERB καθαρό προβάδισμα έναντι του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Βάσει των exit polls, το δεξιό GERB φαίνεται να κερδίζει τις ευρωεκλογές με ποσοστό 28%, ενώ στη δεύτερη θέση και με διαφορά από το πρώτο κόμμα της τάξεως του 8-10% μένουν οι Σοσιαλιστές. Την τρίτη θέση φαίνεται να καταλαμβάνει το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, με ποσοστό από 14-15% και την τέταρτη η νεοϊδρυθείσα Βουλγαρία χωρίς Λογοκρισία με 11-12%. Ακολουθεί το Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ, το οποίο έστω και οριακά φαίνεται να περνάει το "κατώφλι" του 5%. 

Παρά τις απώλειές του – όπως και κατά τις προηγούμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 –, το συγκυβερνών στην Αυστρία συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε εκ νέου πρώτο κόμμα κατά τις σημερινές εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ με αμετάβλητο ποσοστό το ηγούμενο του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα παραμένει δεύτερο.

Στην τρίτη θέση, ενισχυμένο κατά σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2009 αλλά κάτω από το ποσοστό του στις εθνικές εκλογές, βρίσκεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που απέτυχε στο στόχο του να αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη εκπροσωπώντας, μόνο από τα πέντε αυστριακά κόμματα που θα έχουν ευρωβουλευτές στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια ευρωσκεπτικιστική ως αντιευρωπαϊκή πολιτική.

Το Κόμμα των Ελευθέρων δεν κατόρθωσε τελικά να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της Λίστας Πέτερ Μάρτιν που, επίσης με επιφυλάξεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε αποσπάσει το 2009 ποσοστό 17,9% και φέτος δεν είχε θέσει πλέον υποψηφιότητα, αλλά ούτε και τους ψηφοφόρους του ευρωσκεπτικιστή εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ του οποίου η «Ομάδα Στρόναχ» επίσης δεν ήταν υποψήφια.

 Νίκη του συντηρητικού μπλοκ στις σημερινές ευρωεκλογές στη Σλοβενία δείχνουν τα exit polls που είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά το κλείσιμο της κάλπης.  Σύμφωνα με τα exit polls των τηλεοπτικών σταθμών POP TV και TV Slovenija, τα κόμματα της κεντροδεξιάς κερδίζουν πέντε έως οχτώ έδρες, ενώ η Αριστερά τρεις. 

Ένα μικρό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Πολωνίας, το Κογκρέσο της Νέας Δεξιάς (KNP). βρίσκεται κοντά στο να αποκτήσει τέσσερις ευρωβουλευτές αφού, σύμφωνα με έξιτ πολ, έχει λάβει το 7,2% των ψήφων.

Το KNP, ηγέτης του οποίου είναι ο Γιάνους Κόρβιν-Μίκε 72 ετών εκκεντρικός μαθηματικός και πρώην διαφωνών αντικομουνιστής, έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί να εισέλθει στο ευρωκοινοβούλιο «για να διαλύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση από μέσα».

Το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα Πλατφόρμα των Πολιτών (PO) του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ βρίσκεται μπροστά με 32,8% και 19 βουλευτές, ενώ ακολουθεί το Κόμμα του Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι με 31,8% και επίσης 19 βουλευτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos.

Ένα exit poll το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα στην ηλεκτρονική της έκδοση δείχνει ότι τις ευρωεκλογές οδεύει να κερδίσει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο συγκεντρώνει το 33%των ψήφων, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο το 26,5%, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 18%.

Από τα μικρότερα κόμματα, η Λέγκα του Βορρά εκτιμάται ότι συγκεντρώνει 6%, το αριστερό ψηφοδέλτιο Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα 4,2% και η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο 4%.

Βάσει του ιταλικού νόμου, εκλέγουν ευρωβουλευτές μόνον οι πολιτικές δυνάμεις που υπερβαίνουν το 4% των ψήφων. Αν τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν, στο πολιτικό ντέρμπι ανάμεσα στην κεντροαριστερά και τον Γκρίλο φαίνεται να αναδεικνύεται νικητής ο Ματέο Ρέντσι. 

Ο κυβερνών κεντροδεξιός συνασπισμός της Πορτογαλίας φαίνεται να υπολείπεται σημαντικά στις ευρωεκλογές των Σοσιαλιστών της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ που μετέδωσαν πορτογαλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τα έξιτ πολ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα λαμβάνει το 30% με 36% των ψήφων (επτά ως εννέα έδρες), έναντι 25% με 29% (έξι ως οκτώ βουλευτές) που λαμβάνει ο κυβερνών συνασπισμός στον οποίο συμμετέχουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και το Λαϊκό Κόμμα (CDS).

Το ποσοστό της αποχής, που είναι παραδοσιακά αυξημένο στη χώρα στις ευρωεκλογές, υπολογίζεται πως κυμαίνεται μεταξύ του 61% και του 66%, έναντι 63,22% το 2009. Το ποσοστό αυτό ενδέχεται να πλησιάσει το ρεκόρ του 64,46% που καταγράφηκε το 1994.

Το αποτέλεσμα αυτό, αν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2015.

Συνολικά η Πορτογαλία εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 84% των ψήφων από τις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Φινλανδία, το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών εκτιμάται ότι θα κερδίσει δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από μία που είχε έως σήμερα.

Συνολικά η Φινλανδία εκπροσωπείται στην Ευρωβουλή με 13 βουλευτές.

Οι Αληθινοί Φινλανδοί συγκεντρώνουν ποσοστό 13,2%, αυξάνοντας τη δύναμή τους κατά 3,4 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009.

Το αντιπολιτευόμενο Κεντρώο Κόμμα και το κυβερνών συντηρητικό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού του πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση καθώς και τα δύο συγκεντρώνουν ποσοστό λίγο πάνω από 21%. Και τα δύο κόμματα εκλέγουν από τρεις ευρωβουλευτές το καθένα, μεταξύ των οποίων αναμένεται ότι θα είναι και ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, εκλέγουν δύο ευρωβουλευτές, ωστόσο χάνουν σχεδόν 5 μονάδες και το ποσοστό τους πέφτει στο 12,6%.

Η συμμετοχή έφτασε στο 40,9%, ήταν δηλαδή ελαφρώς αυξημένη σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2009.   

Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αναμένεται να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στη Σουηδία, σύμφωνα με τα exit polls που μετέδωσε η σουηδική κρατική τηλεόραση.

Το αντιμεταναστευτικό-ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών φαίνεται ότι θα καταφέρει να κερδίσει για πρώτη φορά μια έδρα στο ευρωκοινοβούλιο, λαμβάνοντας το 7% των ψήφων, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 3,27% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2009.

Το ριζοσπαστικό κόμμα Φεμινιστική Πρωτοβουλία, σύμφωνα με την δημοσκόπηση εξόδου που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση SVT, κερδίζει και αυτό μια έδρα από τις συνολικά 20 έδρες του ευρωκοινοβουλίου που αντιστοιχούν στη Σουηδία, συγκεντρώνοντας το 7% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.