X

Ποσοστά-σοκ για τη Χρυσή Αυγή

Ραγδαία είναι η αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής. Ποιες περιοχές αναδεικνύονται σε «κάστρα» της, που πήρε το μικρότερο ποσοστό.

Ant1news

Σοκάρει η αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής που καταγράφηκε και στις εκλογικές μάχες της Κυριακής. Χαρακτηριστικό της κατακόρυφης αύξησης της επιρροής της Χρυσής Αυγής είναι το γεγονός ότι  στις φετινές ευρωεκλογές συγκεντρώνει 9,4%, ενώ πριν 2 χρόνια στις εθνικές εκλογές είχε 6,92% και στις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2009 είχε πάρει μόλις 0,46%!

Για τρίτη κατά σειρά εκλογική μάχη η Χρυσή Αυγή βλέπει τις δυνάμεις της να αυξάνονται και μάλιστα ραγδαία αν σκεφτεί κανείς πως μόλις σε πέντε χρόνια κατέγραψε αύξηση των ποσοστών της κατά εννέα μονάδες!

Στην Α' Αθηνών έλαβε ποσοστό 10,44% και στη Β' Αθηνών 8,31%, ενώ στην περιφέρεια Αττικής πήρε ποσοστό 12,20%! Εκλογικές περιφέρειες όπως η Α και η Β Πειραιώς, όπου ανήκουν οι περιοχές της Νίκαιας, του Περάματος και του Κερατσινίου, όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας και ξυλοκοπήθηκαν άγρια μέλη του ΠΑΜΕ από χρυσαυγίτες, έδωσαν στο κόμμα ποσοστά μεγαλύτερα από 10%.

Όμως και στη Θεσσαλονίκη, πόλη που γνώρισε τη ναζιστική θηριωδία, καταγράφηκε αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής.

Σε «μαύρα κάστρα» της Χρυσής Αυγής αναδεικνύονται τα εκλογικά κέντρα όπου ψηφίζουν οι ένστολοι. Πρόκειται για τις ειδικές λίστες των ετεροδημοτών αστυνομικών και στρατιωτικών, καθώς και των υπόλοιπων εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας που ψήφισαν για τις ευρωεκλογές εκεί όπου υπηρετούν.

Πιο συγκεκριμένα, στα εκλογικά τμήματα γύρω από τη ΓΑΔΑ η Χρυσή Αυγή καταγράφει διψήφια ποσοστά. Το χαμηλότερο ποσοστό είναι το 8,91% στο 816 τμήμα, ενώ το μεγαλύτερο στο 811, όπου η Χρυσή Αυγή αναδείχθηκε σε δεύτερη δύναμη με 17,34%. Εκεί όμως που η φασιστική οργάνωση «εκτοξεύεται» σε ποσοστά είναι στα εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στην οδό Αμπελακίων. Τα περισσότερα αποτελέσματα από αυτά που είχαν ενσωματωθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής έφερναν τη ΧΑ δεύτερη δύναμη (μετά τη ΝΔ), όπως π.χ. με 23,77% στο 1025 τμήμα, 22,73% στο 1018 και 19,63% στο 1019.

Από τις 56 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες χωρίζεται η ελληνική επικράτεια σε περισσότερες από τις μισές αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη η Χρυσή Αυγή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος. Εκλέγει μάλιστα και τρεις Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας του δολοφονηθέντος έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο Γιώργου Φουντούλη, Λάμπρος.

Συγκεκριμένα, σε 29 περιφέρειες της χώρας περίπου ένας στους δέκα ψήφισε νεοναζί. Σε ποσοστό ενσωμάτωσης 42%, τα υψηλότερα ποσοστά της η ΧΑ κατέγραφε στον Νομό Λακωνίας (15,59%), στο Κιλκίς (13,16%), στην Πέλλα (12,97%), στην Ημαθία (12,86%) και στην Καστοριά (12,27%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά του φασιστικού μορφώματος καταγράφηκαν για ακόμη μία φορά στην Κρήτη, όπου στο Ηράκλειο πήρε 4,21%, στο Λασίθι 3,54%, στο Ρέθυμνο 4,08% και στα Χανιά 6,43%. Προπύργια δημοκρατίας υπάρχουν σε πολλά ακόμη μέρη, όπου οι πολίτες γύρισαν την πλάτη τους στις σβάστικες της ΧΑ.