X

Έχασαν παραδοσιακά «κάστρα» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Μια τάση που ξεκίνησε από τις βουλευτικές εκλογές του 2012 και ενισχύθηκε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Ant1news

Χάνουν τα παραδοσιακά τους «κάστρα» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όπως δείχνουν τα ποσοστά των δύο κομμάτων στις εκλογές. Μια τάση που ξεκίνησε από τις βουλευτικές εκλογές του 2012 και ενισχύθηκε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, με τις απώλειες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να διευρύνονται.  

Τρανταχτό παράδειγμα η Α Αθηνών, η οποία ανέκαθεν ήταν «γαλάζια» και τελικά τις εκλογές της Κυριακής η ΝΔ πέρασε δεύτερη πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ χάνοντας το 6,34%

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η Α' Πειραιώς, όπου η ΝΔ πέφτει κατά 5,76% συγκεντρώνοντας στον Δήμο Πειραιά το χαμηλότερο ποσοστό της στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Επίσης, σε νησιά όπως ο Πόρος και οι Σπέτσες, τα ποσοστά της ΝΔ βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, ωστόσο, διατήρησε την πρωτιά.  

Στον ίδιο δρόμο και η Ελιά, η οποία στην κατά κανόνα «πράσινη» Β Αθηνών είδε τα ποσοστά της να μειώνονται μέχρι και τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Έχασε μάλιστα την τρίτη θέση και βρέθηκε στην έκτη, μετά τη Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι.

Παραδοσιακές «γαλάζιες γειτονιές», σύμφωνα με το Έθνος, όπως είναι αυτές των βορείων προαστίων γύρισαν την πλάτη τους στη ΝΔ, ενώ το ίδιο συνέβη και με δήμους της Αθήνας όπως είναι η Αγ. Παρασκευή, ο Βύρωνας, το Γαλάτσι και άλλοι όπου το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε κάποια χρόνια πριν.

Η Κηφισιά, ο Δήμος Παπάγου και η Φιλοθέη με το Ψυχικό φαίνεται να είναι οι «μαύρες τρύπες» της ΝΔ στις ευρωεκλογές που μόλις πέρασαν, ενώ οι Δήμοι Ζωγράφου, Γαλατσίου, Χαλανδρίου και Δάφνης αντιστοιχούν σε αυτές του ΠΑΣΟΚ-Ελιάς, σήμερα.

Συρρίκνωση των δυνάμεών της είδε η Ελιά και στη Β' Περιφέρεια του Πειραιά, ένα από τα παλιά παραδοσιακά «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, στις προχθεσινές ευρωεκλογές βρέθηκε κάτω από το Ποτάμι και στους πέντε δήμους που απαρτίζουν την περιφέρεια, λαμβάνοντας ποσοστά που δεν ξεπέρασαν το 5,8%.

Αντίθετα, στο μικρό νησάκι του Αργοσαρωνικού Αγκίστρι, η Ελιά κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ κατά 1,93% κατακτώντας την τρίτη θέση... Υπολογίσιμες ήταν οι απώλειες για τους δύο συγκυβερνώντες και στο υπόλοιπο Αττικής, με τη ΝΔ να χάνει από 3,38% μέχρι 8,5% και την Ελιά από 0,98% μέχρι 3,67% σε όλους τους δήμους της εκλογικής περιφέρειας.