X

Συμφωνία για ενιαίο εποπτικό μηχανισμό για τις τράπεζες

Πράσινο φως για τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ant1news

Η σημερινή απόφαση θα επιτρέψει να τεθεί σε ισχύ ο εποπτικός μηχανισμός τον Νοέμβριο του 2014, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο μηχανισμός αυτός θα εποπτεύει απευθείας τις 130 μεγαλύτερες τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης και θα εντοπίζει τα προβλήματα προτού να διογκωθούν. Οι χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να ενταχθούν στο εποπτικό μηχανισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Ριμάντας Σάτζιους, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο, δεν έκρυψε τη χαρά του για την υιοθέτηση «αυτού του πολύ σημαντικού ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (ΕΕΜ)». Από πλευράς του ο Μισέλ Μπαρνιέ, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Γράψαμε ρυθμιστική ιστορία".

"Τώρα, επείγει να κάνουμε το δεύτερο βήμα, συμφωνώντας στη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και του ενιαίου εγχειριδίου κανόνων για τα εργαλεία εξυγίανσης και τις εγγυήσεις των καταθέσεων", τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος όμως συμπλήρωσε ότι απαιτείται να γίνουν και άλλες ενέργειες για να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση. Ο Μπαρόζο, μάλιστα, έκανε έκκληση να προωθηθούν τα όποια μέτρα πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, χαρακτήρισε "σημαντική" τη σημερινή ημέρα και είπε ότι η Τράπεζα μπορεί τώρα να ξεκινήσει τα πρακτικά ζητήματα, όπως η πρόσληψη προσωπικού και η ενοικίαση γραφείων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι η αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι πιθανή επί του παρόντος. «Στη Γερμανία, χρειάζεται να αλλάξουμε το νόμο», είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στην Ιρλανδία, ο Σόιμπλε είπε: "Πιστεύουμε ότι η Ιρλανδία τα πάει πολύ καλά. Η Ιρλανδία έκανε αυτό που χρειαζόταν και τώρα όλα είναι πάνε καλά".